Какво представляват стволовите клетки?

1
Добави коментар
www.bul-market.com
www.bul-market.com

Медицински Център “ Афродита “ e официален представител на Future Health Biobank за България, първата акредитирана Европейска частна фамилна банка за стволови клетки

 

 

                                                                            

                                    

 

 

Какво представляват стволовите клетки?

 

Стволовите клетки са източник за създаване на всички видове кръвни клетки на имунната ни система, както и клетки, които изграждат почти всеки орган и тъкан. По време на раждането, в кръвта на пъпната връв се съдържат големи количества стволови  клетки. По-точно, кръвта в пъпната връв е богата на кръвни стволови клетки, от които ще произлязат кръвните клетки и клетките на имунната система. Кръвта от пъпната връв съдържа т.нар. плурипотентни стволови клетки, от които ще произлязат клетките на тъканите на човешкото тяло (миокард, черен дроб, неврони, панкреас и т.н.). Във възрастния организъм тези клетки ги има в периферната кръв и костния мозък. 

 

Стволовите клетки от пъпната връв, превъзхождат стволовите клетки на костния мозък защото:

  – се вземат безболезнено и безопасно;   – са по-малко зрели и това дава възможност да се трансформират в много и различни видове клетки;   – са много по-качествени, не са излагани на влияния на околната среда и на остаряване;   – са 100% съвместими за детето Ви и има голяма вероятност за тъканна съвместимост при родителите, братята и сестрите;   – има двойно по-голяма вероятност да бъдат използвани успешно като трансплант, в сравнение с клетките на костния мозък.

Какво е кръвта от плацентата и пъпната връв?

Tова е кръвта, която циркулира в новороденото докато то е още в утробата. След раждането кръвта, която остава в пъпната връв и в плацентата, е богата на стволови клетки. Доскоро тази кръв се смяташе за ненужна и биваше изхвърляна.

Защо стволовите клетки са уникални?

Стволовите клетки от пъпната връв са уникални поради силната си способност да създават други типове клетки. По-точно, тези клетки са 8-10 пъти по-продуктивни от стволовите клетки на костния мозък, защото стволовите клетки от пъпната връв “не са имунологично зрели” и именно заради това могат да се трансформират в различни видове кръвни клетки – еритроците, левкоцити, тромбоцити и други.

 

Повече за Стволовите клетки

Те са клас на недеференцирани клетки, които имат сбособноста да се диференцират в сепециализирани клетъчни типове. Обикновено стволовите клетки идват от два основни източника:

– Ембрионите получени по време на бластноцистната фаза на развитие на ембриона (ембрионални стволови клетки) – Стволови клетки от възрастна тъкан (възрастни стволови клетки)  

Възрастни стволови клетки Възрастните или соматичните стволови клетки съществуват в целия организъм образувайки се след ембрионалното му развитие и се намират в различни видове тъкан. Тези стволови клетки могат да бъдат открити в тъкани като мозъка, костния мозък, кръвта, кръвоносните съдове, скелетните мускули, кожата и черния дроб. Стволовит еклетки могат да се регенерират или да се подновяват самостоятелно за неопределено време, което позволява генерирането на цял набор клетъчни типове или дори регенерацията на цял орган.

Ембрионални стволови клетки Ембрионалните стволови клетки се получават от четири или пет дневен човешки ембрион, който е в бластноцистна фаза на развитие. Ембрионите обикновено се създават в клиники за изкуствено оплождане (Ин Витро клиники), където се оплождат яйцеклетките и след това се имплантират в женското тяло. Половото размножаване започва, когато сперматозоида прониква в женската яйцеклетка и се достига до образуването на една единствена клетка, наречена зигота. Единичната зигота започва своето развитие започвайки да се дели на 2,4,8,16 клетки, а в период от четири до шест дни, преди да се имплантира в матката, тази маса от клетка се нарича бластоцист. Той се състои от външна и вътрешна клетъчна маса, вътрешната се нарична ембриобласт, а външната трифобласт. Външната клетъчна маса става част от плацентата, а вътрешната клетъчна маса е група от клетки, които ще се диференцират и превърнат в структури на възрастен организъм. Последната маса е източник на ембрионални стволови клетки (клетки с обще потенциал за развитие във всякакви други клетки в тялото). При нормална бременност бластоцистния стадии продължава докато ембриона не се имплантира в матката. Това се случва обикновено към десетата седмица на бременноста, когато са се образували всички основни органи в тялото на плода. Въпреки това при извличането на ембрионални стволови клетки бластоциста сигнализира за изолирането на ствловите клетки чрез поставяне на вътрешна клетъчна маса. Когато липсва необходимата стимулация да се разграничат, те започват да се делят и възпроизвеждат като същевременно се запази и способмостта им да се превръщат във всякаква форма в човешкото тяло. В краен етап тези клетки могат да бъдат стимулирани да се създадат специализирани клетки.

Култури на стволовите клетки Ствловоте клетки са извлечени или от възрастна тъкан или от разделящата се зигота. След като ги извлекат, учените поставят клетките в специализиран културна среда, която не им позволява по-нататъшно специализиране или деферинциране, но им позволява да се възпроизвеждат и делят. Било е по-лесно отглеждането на голям брой ембрионални стволови клетки, отколкото на възрастни стволови клетки, но се е постигнал напредък в развитието и отглеждането на двата типа клетки.

Стволови клетъчни линии След като е допуснато делене и размножаване в контролирана културна среда , събирането на здрави, делящи се и недеферинцирани клетки се нарична стволова клетъчна линия. Тези линии в последствие се размренят сред учените и изследователите. След поставянето им контролирана среда, стволовите клетки могат да бъдат стимулирани да се специализират, прецес познат сред учените като насочена диференциация. Ембрионалните стволови клетки могат да се диференцират в други клетъчни типове от стволови клетки.