Първи медал за България от световното по скокове на батут в София

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Мариян Михалев донесе първото отличие – бронз на България от световното юношеско първенство по скокове на батут, което се провежда в „Арена Армеец“ в София. В категория 13-14 години момчета батут индивидуално Михалев завърши трети с резултат 52.295 точки. Шампион стана Цзъсюан Сун (Китай) с 53.545 точки, следван от сънародника си Цзялин Лю с 52.410 точки.

Девойките Деляна Маркова и Анита Макулова също достигнаха до финалите в синхронните изпълнения при 11-12-годишните и заеха 6-то място в крайното класиране с 38.100 точки. Шампионки в дисциплината станаха Маделейн Сонхърст и Луси Хоран (Великобритания) с 42.900 точки, следвани от Оливиа Симпсон и Алиса Ох (САЩ) с 41.100 и Имоген Флориан и Джесика Пикеринг с 40.800 точки. И тримата български финалисти са възпитаници на треньорката Мариана Макулова от СК Добри Костин (Стара Загора), един от водещите центрове по батут и акробатика в страната. Мариана Макулова е бивша световна медалистка и многократна шампионка на България в скоковете на пътека и майка на Анита Макулова.

„Да видиш двама китайци и българин до тях на почетната стълбичка в състезание, в което участвуват 46 страни е невероятно. Този резултат наистина доказва, че труд напразно не отива. Ние сме изключително щастливи от този успех, за който най-голям е приносът на Мариана Макулова“, каза председателят на СК Добри Костин в Ямбол Тенчо Георгиев. Отлично се представи и дебютанът Ивелин Йорданов, който зае 11-о място в квалификациите на батут индивидуално 13-14 години.