Как да направите плочник в градината

3
Добави коментар
norata3
norata3

25 Юни, 2009 г. – 11:51, Коментари – 0

Има и такива щастливци, които живеят в къща с двор. За тях e следващата статия, която показва, колко лесно можете сами да си направите каменна пътека.

 

Ще разгледаме плочник, направен с каменни плочи, тип тикли. С такава настилка може да се настели всяко пространство в двора, зоната за барбекю и дори мястото, където обикновено паркирате колата.

 

Това, от което имате нужда е пясък, цимент, нормална мистрия, кофа пълна с вода. Ще Ви трябва също арматурно желязо с подходящи размери.След това трябва да изберете каменните плочи, с които ще изпълните пътеката и да си набавите количеството, което ще Ви бъде нужно.

 

За да направите хоросана са Ви нужни три части пясък и една част цимент. След това се добавя нужното количество вода, като получената смес не трябва да бъде прекалено рядка, защото тиклите ще потънат в нея.

 

Преди да започнете с полагането на хоросана, мястото където ще бъде направена пътеката трябва да се намокри. Сместта трябва да се разпредели внимателно, за да влезе навсякъде между арматурната мрежа. Ако искате да повдигнете пътеката с няколко сантиметра над останалия терен, можете да използвате дървени летви или камъни, които да поставите под арматурата. Когато сте покрили достатъчно добре с хоросана започнете с полагането на каменните плочи.

 

Преди да ги поставите на мястото им, трябва да намокрите плочите добре, като ги потопите в леген или в кофа с вода. Това се прави, за да може тиклите по-добре да се споят с цимента. Ако плочите, които използвате са замърсени от нещо, те трябва да бъдат почистени предварително. Когато поставите плочата трябва да я натиснете съвсем леко с длан, за да потъне. Съветваме Ви да използвате ръкавици, най-добре от типа на латексовите. Кожените или текстилните ръкавици не са подходящи, защото ще се налага често да влизате в досег с вода.

 

Продължавате с полагането на тиклите до приключване на работата. Ако видите място, където хоросанът е прелял върху плоча не бързайте да го премахвате веднага. По-добре да изчакате няколко часа, докато започне да се втвърдява, тогава много лесно се отстранява с шпатула.

Това е най-лесният начин да си направите пътека, но ако Ви се иска тя да придобие собствен характер имате няколко варианта да го постигнете. Можете да подредите тиклите в определена форма, или да изберете два цвята камък, за да образувате фигури. Другият вариант е да оставите място между плочите, за да поникне трева между тях – доверете се на фантазията си.

Последното, което трябва да знаете е, че за да получите отличен резултат, плочникът трябва да се мокри през няколко часа първите три дни. Ако времето е топло и слънчево това трябва да става най-много на 3-4 часа.

 

 

/Автор: Клементина Манчева/