10 начина да намалите кръвното си налягане

16
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Много са хората, при които има риск от сърдечен удар заради високо кръвно. Заседналата работа и  яденето на солени храни допринася за повишаване на кръвното налягане. Този проблем може да стане доста сериозен, ако не предприемете някакви мерки. Затова Ви предлагаме 10 начина да отслабите вредния му ефект върху организма. Ето какви са те:

Пийте ежедневно сок от цвекло.

 В списание за високото кръвно е публикуване изследване, което разкрива, че пиене на чаша с 250 мл сок от цвекло може да намали стойностите на кръвното налягане с около 7 %.  Храни като зеле и спанак също могат да бъдат полезни според учените.

Бягайте всяка седмица

Джогингът дори само за един час седмично може да повиши продължителността на живота Ви с около 6 години. Според учени бягането допринася много за здравословното състояние на хората, защото оптимизира  поемането на кислород и понижава кръвното. Не само този вид физически упражнения  могат са помогнат да се намали кръвното налягане.  Спортната активност подсилва сърцето и то може да изпомпва повече кръв без толкова усилия.  Така се намалява натискът върху артериите. Енергичното ходене може да бъде също толкова ефективно, колкото и джогингът.

Яжте кисело мляко

Дори в малки количества киселото мляко може да намали  опасността от пораждане на високо кръвно. Това сочи изследване, проведено от американски университет. Учените мислят, че приеманият по естествен начин калций може да направи кръвоносните съдове по-гъвкави , което и да поддържат кръвното ниско.

Яжте банани

 Предпочитането на богати на калий храни като банани и  ограничаването на солта в ежедневното меню може да спаси хиляди животи всяка година според ново проучване, публикувано в британско медицинско списание.  Като важен минерал, калият спомага да има баланс на течностите, а това от свой ред  за намаляване на кръвното налягане.

Ограничете приема на сол

 Солта прониква в течностите и повишава налягането на кръвта във Вашите артерии.  Не бива обаче да се  тревожите само от солени храни. Полуготвите храни също като бисквити, зърнени закуски, както и готови храни съдържат 80% от солта, която консумираме според Асоциацията за високо кръвно.

Не пушете

Сестра в кардиоклиника споделя следното по този въпрос: „Никотинът в цигарите стимулира тялото Ви да произвежда адреналин и кара сърцето Ви да бие по-бързо и кръвното Ви налягане скача. Това затруднява работата на сърцето.„

Намалете теглото си

Изследвания показват, че раздялата с килограмите може да има незабавен ефект върху Вашето кръвно налягане.  Излишното тегло – обратното  – затруднява работата на сърцето и това усилие може да доведе до покачване на кръвното налягане. Ако страдате от наднормено тегло, намаляването на теглото може да бъде достатъчно, за да държите кръвното си под контрол.

Консултирайте се с лекар, ако хъркате

Силното и непрестанно хъркане е симптом за обструктивна сънна апнея. Повече от половината от пациентите с такъв проблем имат и високо кръвно налягане.

Работете по-малко

Според Калифорнийския университет преработването в офиса  води до нарастване на риска от високо кръвно налягане с 14 %. Рискът нараства, колкото повече работа поемате.

Преминете  към пиене на декофеиново кафе

 Според данни на учени пиенето на 3 чаши кафе на ден повишава кръвното налягане. Ефектът продължава и докато спите. Това се получава заради стесняване на кръвоносните съдове и увеличаването на стреса.