Кравайчета с тахан и черен сусам

22
Добави коментар

Кравайчета с тахан и черен сусам

Смесете топлата вода и маята в купа. Добавете една супена лъжица захар, разбъркайте и оставете за около 10 минути,докато шупне.

В отделна купа смесете брашното, канелата и солта. Добавете сместа с маята, 2 с. л. зехтин и 3–4 с. л. вода, като разбърквате, за да се получи грубо тесто. Изсипете тестото от купата върху набрашнена повърхност и месете в продължение на 8–10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Върнете го в купата, покрийте с кухненско фолио и оставете да втасва 2 часа. След това го разделете на две топки, покрийте отново и оставете да втасва още 10 минути.

Загрейте фурната до 180°C (с вентилатор) / за газова фурна – степен 6.

Разточете всяка топка тесто на тънък кръг с диаметър 60 см. Равномерно разпределете тахана върху кръговете, след това
поръсете с останалата захар и сусамените семена.

Направете дупка (2–3 см) в центъра на всеки кръг и с пръсти завийте навътре вътрешния ръб на дупката в тестото към външния край на кръга, създавайки голям пръстен от навито на руло въже, като таханът, захарта и семената са затворени
отвътре.

Необичайна техника, но така се прави от векове! Срежете въжето на 6 равни дължини. Плътно навийте всяко въже, така че да прилича на канелено геврече, после леко го сплескайте. Подредете в тава, покрита с хартия за печене, и пъхнете във фурната за 20 минути.

Необходими продукти:
3 с.л. топла вода
1 ч.л. суха мая
300 г захар
500 г брашно
2 ч.л. канела
2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
3–4 с.л. вода
200 г тахан
3 с.л. черен сусам

Сервирайте топли с хумус или конфитюр.

Рецептата е от книгата на Силвена Роу – „Пурпурен цитрус & сладки ухания“

Коментари