Тиландсия / Tillandsia cyanea

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Тиландсия / Tillandsia cyanea

Тиландсията е интересно растение с плоско, ветрилообразно съцветие. Има редки корени, затова редовното пръскане на листата е от полза, тъй като вода и хранителни вещества се приемат и през листата. Растението предпочита влажен въздух, затова е особено подходящо за отглеждане в банята.

Произход: Еквадор. В родината си расте по стволовете на дърветата, затова може да се отглежда в обикновена саксия или привързана върху епифитно стъбло.

Височина: 23 см, широчина – 30 см.

Цъфтеж: от ноември до януари, с виолетови или лилави цветове, които излизат от застъпващите се сегменти на прицветниците. За да се разтворят цветовете е необходима по-голяма влажност на въздуха. След прецъфтяване розетките от листа около цветното стъбло увяхват, заместват ги филизи, които може да използвате за размножаване.

Светлина: през зимата – непряка слънчева светлина, през лятото – полусянка.

Температура: 18-25 °C, през зимата понася минимум 14 °C.

Поливане: през зимата – пестеливо, с топла вода около 25 °C, през лятото – умерено, като е много важно да се дренира добре.

Почвена смес: съставя се от мъх, дъбова листовка, папратови корени и дребни парченца борови гори, заедно с игличките.

Торене: ежемесечно, от март до септември, със слаб балансиран течен тор.

Размножаване: през пролетта, чрез отделяне на розетки.

Грижи и съвети: пулверизирайте листата по няколко пъти на ден през лятото, а през зимата – по-рядко (най-добре с дъждовна или мека вода). Не преовлажнявайте почвата през зимата, защото това може да причини загниване на корените. Пазете далеч от пряка слънчева светлина.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet