Отопление с Електрически Радиатори Campa и Applimo

1
Добави коментар
DoubleD
DoubleD

Отопление с Конвекторни радиатори

Електрическите радиатори тип „Конвектор“ са най-търсени през последните години поради своите предимства. Не случайно те са обособени като самостоятелна група във френските фирми CAMPA и APPLIMO. Първото, което веднага прави впечатление, е малката им дебелина – около 80–85 mm, което означава, че заемат минимално място и почти не пречат в помещението. В повечето случаи те са предназначени за трайно монтиране към стена, подобно на тънко и елегантно пано. Както подсказва и името им, отоплението се извършва предимно на конвекторен принцип – нагряване на преминаващия през радиатора въздух. Охладеният, намиращ се близо до пода въздух се засмуква в долната част на радиатора, нагрява се от разположените в тялото му електрически нагреватели и, загрят, излиза през специална решетка в горния край на радиатора. Тя е така оформена, че въздушната струя да се насочва напред, към помещението, и нагоре. Така въздухът се затопля по-бързо, защото значително по-малка част от затопления въздух обмива и отдава топлината си на стената зад радиатора. Вторичен ефект е, че замърсяването на стената и тавана над радиатора намалява. Това е за конвекторите.

За лъчисти (инфрачервени) радиатори – Излъчващо отоплително тяло с високо качество, което може да се монтира навсякъде в жилището. За удобство при него има монтирани крачета с колелца и той бързо и лесно може да се предвижи до друго помещение, което бихте искали да отоплите.
Моментално усещане на топлина. С доказана ефикасност и комфорт. Нагревателят е изработен от алуминиев моноблок (специална сплав).
Тази сплав позволява бързо покачване на температурата и абсолютно никакъв шум при разширение.
Излъчващата повърхност на нагревателя е с вълнообразна форма, което усилва лъчистия поток и създава хомогенна температура в цялото помещение.
Излъчва топлина с такава дължина на вълната (8-9 mk), каквато я излъчва и желае да получи човешкото тяло.

Електронния терморегулатор с прецизност 1/10 °С създава комфорт и значителни икономии на ел. енергия. Не изсушават въздуха,
не изгарят кислорода, няма миризма. Възможност за програмирано управление – до 30% икономия на ел. енергия. Това излъчване е нискотемпературно и позволява да се създаде една комфортна и приятна среда.

Всички панелни радиатори са сигурно защитени срещу проникване на влага в тях и по тази причина може да се използват безпроблемно и в помещения с повишена влажност – например в бани.

Мощността на панелните радиатори е в границите 500 до 2500 W. Всеки лесно може да се ориентира в избора си, като се знае, че радиатор с мощност 1000 W е подходящ за отопляване на помещение с площ 6–8 m², а радиатор с мощност 2500 W отоплява площ 20–25 m².

Всички радиатори имат системи за плавно регулиране на температурата и топлинната мощност, като в зависимост от модела те са механични или електронни.

Съвети за отопление

Отоплението с електроуреди изисква сравнително малка инвестиция, но трябва да се имат предвид и средствата, които ще отиват за „сметки” за електроенергия. По данни на търговци отоплението с климатик например излиза между 70 и 100 лв. на месец в студените месеци. Mежду 40 и 60 лв. пък е включването на радиатор или печка (данните са за стандартен апартамент от 60 м2) и между 20 и 40 лв. при използването на френски ел. радиатор от гамата на Campa или Aplimo.

Имайте предвид обаче, че тези цифри са ориентировъчни и зависят, както от модела и характеристиките на ел. радиатор, така и от изолацията и разположението на жилището, а дори и от това дали съседите около вас се отопляват.