Живи зелени скулптури – “топиарии”

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Живи зелени скулптури – “топиарии”

Чудните зелени скулптури от подрязани по подходящ начин дървета, храсти и треви са познати на човечеството вече над 2000 години. Най-популярни и предпочитани са топиарии с фигури на хора и животни. В древен Рим градинарите се упражнявали не само в подстригването на храсти като пирамида или сфера, но и имитирали цели сцени от бита и ежедневието.

Най-благоприятен материал за топиария са гъстите вечнозелени дребнолистни храсти, например чемширът, хвойната, тисът. Но с въображение може да се подкастри и всяко силно и клонесто растение, например джелът или розмаринът.

Сложната форма на короната е резултат от дългогодишна работа по запълване на празните места сред зеленината. С търпение и внимание могат да се създадат топиарни форми с различна сложност. Подкастряйте храстите смело напролет, в периода на активния им растеж, и по малко през целия сезон, за да запълните кухините с млади листа. За подкастряне на храстите използвайте градинарска ножица, а не обикновена, за да не се повредят листата и да не останат наръфани краищата. Може да използвате градинска тел за придържане на сложните детайли.

Градчето Дюрбюи в Белгия е горд собственик на най-големия парк за декоративно оформени храсти (Parc des Topiaires).

 

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet