Парламентът удължи срока за изплащане на лихвоточките

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Снимка: Архив

Парламентът прие на второ четене удължаване на срока за изплащане на лихвоточките.

Промените в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове засягат 59 861 граждани.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

Съгласно сега действащите разпоредби на закона ще могат да бъдат компенсирани правоимащите притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище, в срок до 21 ноември 2013 г.

Промените предвиждат срокът да се удължи до 30 ноември 2016 г. т.е. шест години след одобряването на последните окончателни списъци. Изплащането на левовите компенсации ще се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца. При недостиг на средства в бюджета на фонда за текущата година задълженията за неизплатените компенсации следва да се включват в размера на субсидията и да се изплащат със следващия бюджет. Половината от постъпленията от продажбата на жилищни и вилни имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт, да постъпват в бюджета на фонда. Действащият закон предвижда подобни постъпления, но не определя нито техния размер, нито ред и орган, който да определя размера им, поради което на практика такива постъпления в бюджета на фонда няма.

Депутатите почетоха днес с едноминутно мълчание паметта на Неврокопския митрополит Натанаил, който почина на 16 ноември, на 61-я си рожден ден. Предложението за едноминутното мълчание беше направено от депутата от ГЕРБ Георги Андонов. Председателят на парламента Михаил Миков призова депутатите да почетат митрополит Натанаил с думите: „Да почетем на един изключително достоен българин и православен духовник“.

Народните представители приеха седмичната си програма. През тази пленарна седмица народните представители ще обсъждат: на първо четене Законопроект за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици; първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба; първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за геодезията и картографията; второ гласуване на Законопроект за изменение на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Депутатите ще обсъдят и създаването на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт, както и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като „Мишо Бирата“. Предложението за създаване на такава комисия е на лидера на Коалиция за България Сергей Станишев. Парламентът ще обсъди и Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет от Народното събрание на 24 октомври 2013 г. и върнат за ново обсъждане с Указ № 207 от 4 ноември 2013 г. на президента на републиката.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти