Учени обясниха защо мъжете имат по-големи носове от жените

2
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Учени обясниха защо мъжете имат по-големи носове от жените 20.11.2013Публикувано в: Биология

Снимка: Tela Chhe (CC BY 2.0)

Мъжете имат по-големи носове от жените, защото двата пола имат различно телосложение и енергийни нужди, показа изследване на Университета на Айова.

Мъжете като цяло имат повече мускулна маса, което от своя страна изисква повече кислород за изграждане на самата тъкан и нейното поддържане. По-големият нос позволява да се вдишва повече кислород, който впоследствие чрез кръвообръщението се доставя до мускулите.

„Показахме, че с уголемяването на тялото с растежа при мъжете и жените, при първите се наблюдава диспропорционално увеличаване на размера на носа“, казва Нейтън Холтън от екипа.

За целите на проучването специалисти от университета на Айова периодично отчитали големината и растежа на носа на 38 души от европеидната раса, чието физическо развитие било проследено от 3 до 25-годишна възраст. Оказало се, че разликата в размера на носа при двата пола започва да става видима на 11 години, с началото на пубертета.

Според учените от физиологична гледна точка това е и моментът, в който мъжете започват да трупат повече мускулна маса, а жените – повече мастна тъкан.

Резултатите от изследването обясняват и факта, че носът при съвременния човек е по-малък, отколкото при предшествениците ни. Те са имали повече мускулна маса и съответно са имали по-големи кислородни нужди за нейното поддържане.

„Така при [съвременния] човек носът може да е малък, защото телата ни имат по-малка необходимост от кислород, отколкото при пра-човеците“, казва Холтън. Същото е валидно и за гръдния кош и белите дробове при сегашния Homo Sapiens и при неговите предшественици. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!