Лечение на ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест – Лекувани заболявания – Пулмология – Пулмологично отделение -…

1
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Лечение на хронична обструктивна белодробна болест ХОББ

Какви са симптомите на ХОББ?

Симптомите обикновено започват след 40 год. възраст при пациенти, които пушат от поне 20 години.
Първият симптом обикновено е кашлицата, съпроводена с отделяне на храчки. Първоначално кашлицата се появява и изчезва, като с времето става постоянна (хронична). В ранните стадии на заболяването Вие може да смятате, че кашлицата Ви е „пушаческа“. Обикновено тревогите започват когато се появи и задух.
Задух и свиркане в гърдите първоначално настъпва при усилие – при изкачване на стълби, например. Ако продължавате да пушите, симптомите се увеличават прогресивно. Трудностите при дишане могат да бъдат крайно притеснителни за някои пациенти.
Храчки – увредените въздухоносни пътища произвеждат много повече слуз от нормалното, която се отделя при кашлицата.

Белодробните инфекции са чести когато имате ХОББ. По време на белодробна инфекция, кашлицата, свиркането в гърдите и задухът могат да се засилят.
С развитие на заболяването все по-малко кислород постъпва в белите дробове през стеснените въздухоносни пътища. В резултат количеството кислород, което постъпва в кръвообращението е по-малко от нормалното. Това може да предизвика сърдечна недостатъчност, тъй като за да работи, сърцето се нуждае от добро снабдяване с кислород.
Симптомите варират в зависимост от тежестта (стадия) на заболяването и от това как Вие сте се приспособили към тях. В леките случаи кашлицата, храчките и задухът може да се появяват само през зимата, или след настинка. В по-тежките случаи може да изпитвате задух всеки ден. Това може да бъде причина за затруднение при изпълнение на нормални (ежедневни) активности и Вие да ги намалите значително, за да избегнете задуха. Намалявайки активността си, Вие ставате все по-малко трениран и при опит за физическо усилие задухът се появява дори по-рано. Ето защо е важно да поддържате възможно най-добра физическа форма.

Обострянията се определят като остро настъпило и продължително влошаване на Вашите симптоми, спрямо обичайното Ви стабилно състояние, което надхвърля нормалните ежедневни колебания.
Обострянията при ХОББ най-често се свързват със следните симптоми:

Засилване на задуха. В по-тежките случаи могат да се появят симптоми на учестено дишане, объркване и засилен синкав отенък на кожата и видимите лигавици
Засилване на кашлицата
Повишено отделяне на храчки и промяна в цвета им
Симптоми от страна на горните дихателни пътища (напр. настинка, възпалено гърло)