4 начина да се отървеш от стреса

1
Добави коментар
milk1
milk1

На съвременната жена й се налага да жонглира с няколко дини под една мишница. Тя е майка, домакиня, служител, съпруга, приятел и преди всичко човек, който има нужда от време само за себе си понякога. Многобройните задачи ни карат да забравяме кой ден от седмицата сме и изобщо какво искаме в действителност. Пренебрегваме мечтите и приоритетите си и започваме да живеем живот, който рано или късно ни разочарова или кара да се срамуваме от това, в което сме се превърнали.

В бизнес блога си Джефри Джеймс ни съветва как да контролираме света около себе си и да се отърсваме от стреса, който може да ни навлече ужасни болести. Ето и златните правила на Джеймс за един по-спокоен и изпълнен с радости живот:

1. Твърдо „Не“! – Винаги давай с 10% по-малко от това, на което си способна. В противен случай сама ще „вдигаш летвата“ и ще караш всички наоколо да очакват повече и повече от теб. Резултатът е, че ще започнеш да се чувстваш непълноценна и да имаш усещането, че все не правиш нещо както трябва, за да задоволиш нечий каприз. Това е абсолютен стрес. Нямаш нужда от това, казва Джеймс. Според него трябва да гледаш предимно своя интерес и поне два пъти в седмицата да се правиш на луда. Тоест да си даваш вид, че изобщо не разбираш за какво ти говорят, когато се опитват да те занимават с глупости.

2. Не се страхувай – Колкото повече се натоварваш и стараеш да направиш нещо прецизно и всички да са доволни, толкова повече расте страхът, че в даден момент проектът ти или самата ти ще се пречупите. Разнообразявай ежедневието си с почивка и се глези. В противен случай ще изпушиш от преумора и напрегнатост. Работохолизмът е една от най-честите причини, които карат човек да „изгаря“ в работата си и да намразва живота. След това идват депресиите, отчаянието и липсата на мотивация да се надигнеш от леглото щом слънцето изгрее.

3. Времето е пари, но и нерви – Подреждай си приоритетите. Сама си наясно, че няма как да правиш по 74547856 неща наведнъж. Или може и да можеш, но само си представи колко качествено ще бъдат свършени щом трябва да разкъсваш съзнанието си на толкова различни посоки и места. Разбери какво краде от времето ти и спри да го правиш или намери начин да го съкращаваш. Винаги избирай да правиш най-важните неща и така ще си по-успешна.

4. Изключвай се – Човешкият организъм не е съставен от механични части. Ако беше така щяхме да знаем и да се успокояваме с мисълта, че ако мозъкът, зрението, сърцето, бъбреците или някоя важна част се повредят ще имаме шанса да поправим щетите като сменим частта. За жалост сме направени от свръхчувствителни органи, които реагират и на най-малката доза стрес и си искат своето. Затова когато решиш да си почиваш изключвай съзнанието, телефона и компютъра си. Причината е, че те са най-мощният източник на стрес. Разсейвай се с приятни неща и прави само онези, които ти доставят истинска наслада.

Снимка: blog.adrenalfatigue.org Автор: Dani

4 начина да се отървеш от стресаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)