Декоративни треви за градината и дома

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Ако сте от почитателите на обилната зеленина в градината и не отдавате голямо внимание на цъфтящите растения, тогава декоративните треви са идеални за вашите градинарски умения и предпочитания. Вижте как да си отгледате декоративни треви за градината и дома.

Отглеждане на декоративни треви

Декоративните треви са предпочитани както от по-опитни градинари, така и от прохождащите в тази сфера. Причината е, че декоративните треви не са капризни и взискателни, умеят да се приспособяват и с подходящите грижи могат да изкарат няколко години в градината. По желание може да отглеждате този тип растения у дома в саксия, в сандъче на балкона или на открито в двора.

Повечето декоративни треви имат сходни изисквания към своите собственици. Обичат да им е светло, но избягват пряката слънчева светлина. Чувстват се чудесно на място, където светлината се задържа около 6-7 часа. Ако зимата не е прекалено сурова, успешно могат да презимуват на открито, но тъй като за нашия район температурните амплитуди често са твърде големи, е желателно да приберете саксиите вътре. Докато декоративните треви са у дома, уверете се, че въздухът не е прекалено сух. Пулверизирайте редовно, за да осигурите необходимата влажност. Поливайте умерено.

Вижте също: Детелина – цвете на щастието

Декоративните треви се нуждаят от отлично дренирана почва, затова изберете пропусклива почвена смес. Не е задължително да ги торите често, но притокът на полезни вещества видимо стимулира растежа им.

Идеално време за засаждане на такъв тип растения е есента, а подрязването се извършва в началото на пролетта.

Популярни декоративни треви за градината и дома

Карекс
Листата на този вид декоративна трева имат бяло-зелени шарки. Растението е издръжливо и няма по-специални претенции към светлината. Предпочита умерена температура и влажна почва. Карексът е подходящ за флорариуми.

Кортадерия
Наричат я още пампаска трева. Вирее добре на слънчево и топло място, където въздухът е малко по-сух. Не е зимоустойчива, но въпреки това се отглежда предимно на открито, защото изисква повече място. През есента е окичена с метличести съцветия.

Лимонова трева
Този тип декоративна трева е подходяща за отглеждане в саксия у дома. Растението има твърдо стъбло в наситено зелен цвят и остри листа, от които при допир се носи ухание на лимон. Лимоновата трева е многогодишно растение, което предпочита полусенчесто място и добре дренирана почва.

Вижте също: Лимонова трева срещу акне и мазна кожа

Пшенична трева
Една от най-лесните за отглеждане декоративни треви. Повечето градинари я отглеждат от семе. За целта накисвате 1ч.ч. Пшенични семена във вода за една нощ. На другата сутрин ги отцеждате и ги разпределяте равномерно в контейнер върху 5см почвена покривка. Поливате внимателно (за да не ги удавите) и покривате с капак. В следващите няколко дни единствено трябва да пулверизирате от време на време семената (пулверизаторът е по-безопасният инструмент за поливане на този етап в сравнение с лейката). Когато семената покарат, може да махнете капака.

Фонтанова трева
известна е още с латинското си наименование Панизетум. Растението е едногодишно и впечатлява с нестандартна окраска. Вирее на светло място, но без пряк контакт със слънчевите лъчи. Иска добър дренаж и пропусклива почва. Издържа на леки засушавания. През юли цъфти в ефектни цветове.

22.11.2013/ Христина Спасова