Плетени калъфи за телефон от български баби хит по света

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Плетени калъфи за телефон от български баби хит по света

22 ноември 2013 | 07:13

2849

Плетени калъфи за електронни устройства е новият хит на световния онлайн пазар. Изработката е българска, идеята също.

Българска фирма наема пенсионерки да правят това, в което най-много ги бива – да плетат калъфи за смартфони, таблети и лаптопи. Плетивата, считани за ретро, набират все по-голяма популярност.

Петя е на 26 и след завършване на висшето си образование в Щатите се завръща у нас. Основната й дейност е туризъм. Инициатор е и на бизнеса с плетива.

Идеята идва от нейн приятел швейцарец, който много харесал плетките на българските жени. И така Петя завърта машинката.

„Бизнесът да е насочен към подпомагане на тези баби, които плетат, така че ние поемаме изцяло финансовото бреме, в случай че не успеем да продадем нещата. Критерият е много прост, да можеш да плетеш добре“, обясни Петя Митева пред БНТ.

Миглена плете от 6-годишна, научена на този занаят от майка си. Живее в село Устина и от три години е пенсионер по болест. Тя е най-младата плетачка в екипа. Още шест дами са първите, които се включват в екипа, продаващ плетки онлайн.

„За мен е добре, че съм си вкъщи и работното ми място е навсякъде. Където поискам, когато поискам мога да плета и нямам шеф над главата. Всеки ден, нямам почивен ден, защото имам постоянно поръчки“, споделя Миглена Саитова.

Продажбите са изцяло в онлайн пространството. Към момента не е възможно да бъдат „назначени“ всички. Обаче плановете на Петя са да направи онлайн магазин, да се разрасне екипа и да има плетачен център във всеки областен град.

Етикети:

калъф за телефон,
плетива

5 харесват тази статия

0 не харесват