Защо вещиците яхат метла?

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Защо вещиците яхат метла?

16 ноември 2013
  Любопитно
   

Стереотипната представа за вещицата е злокобна жена с дълга черна рокля и островърха шапка, която лети на метла. А задавали ли сте си някога въпроса защо метлата е станала главният атрибут на тези демонизирани същества. Обяснението е в ръжения хляб и дрогата, тоест в халюциногенната гъба ергот.

А именно, в Средновековието, та чак до Ренесанса, хлябът в Европа се е правил от ръжено брашно. А по ръжта паразитира ерготът – гъба, която в големи дози може да бъде смъртоносна, а в малки количества е силен халюциноген.

Има доста средновековни текстове, в които се разказва за хора, засегнати от „внезапна лудост“, които танцуват по улиците до изнемогване. При завръщането си в нормално състояние те са описвали психоделични видения, съпътствали тяхното временно състояние на транс.

Много по-късно, през 20-ти век, швейцарският химик Алберт Хофман обяснява ефекта на LSD, проучвайки ергота. С времето хората са започнали да ползват ергот, но вече не за да месят хляб, а заради халюциногенните му свойства.

Каква е ролята на метлата във всичко това?
Почитателите на ергота не са можели просто да преглътнат гъбата, понеже е предизвиквала силно гадене и кожни раздразнения. За „летенето“ без нежелани последствия е трябвало дрогата да се абсорбира чрез кожата, и по-точно чрез гениталиите. Точно тук идва употребата на метлата и нейната дръжка, която е била намазвана с паста, направена на основата на ергота.

През 1976 година американската психоложка Линда Капорел представя хипотезата, според която в края на 17-ти век щатът Масачузетс е бил жертва на епидемия от ерготизъм, а епицентърът на пандемията е бил Салем.

© Любопитно