Виа ферата Мальовица и разглеждане на Мальовишките езера

20
Добави коментар
dkoleshev
dkoleshev

Виа ферата Мальовица и разглеждане на Мальовишките езера
Via Ferrata или „Пътят на желязото“ е система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети, която ви позволява да се докоснете до отвесните скали, които са достъпни само за добре натренираните катерачи. Виа Ферата „Мальовица“ предлага пълно с адреналин приключение по отвесни скали и една чудна и незабравима гледка към върховете в района.

Снимка и означения ekipirovka.com

Via Ferrata „Мальовица“ се намира в Мальовишкия дял на Рила в близост до едноименната хижа. Започва от 2042 м и свършва на билото на 2240 м. Основната дължина е 360 м и преминава през няколко скални прага с различна трудност, които са свързани с по-лек терен. Втората част е готова за преминаване от юли 2012 г и предлага по-голяма трудност – удачно е наречена „Не е за всеки“. Тя трябва да се пробва след придобиване на повече опит и умения. Ако се преминава основната via ferrata плюс този вариант общата дължина става около 400 м. Металното осигурително въже е фиксирано и непрекъснато по цялата дължина на маршрута. На трудните участъци са монтирани степенки за осигуряване, стъпване и хващане.

Подхода от хижата до началото е 15 мин. Времето за изкачване е около 1 час. Пътят за слизане е маркиран добре и трае около 30 мин.

Необходимо е да се знае, че изкачването на една виа ферата е екстремно занимание, което изисква определени умения, физически качества и съответната екипировка. Ако тези „изисквания“ се покрият и спазят преминаването на маршрута е наистина незабравимо преживяване! Може да се видят Мальовишката и Урдината долини и върховете в района под друг ъгъл и да се изпитат част от емоциите, които иначе биха били недостъпни за хората, които не практикуват алпинизъм.

В горната част на виа фератата

Снимка: Тихомир Младенов

Цени На човек при минимум 4 участника – 62 лв.

Максималния размер на групата е 5 души.

Цената включва
– Професионален алпийски водач;

– Общата екипировка за катерене по виа фератата – въже и карабинери. Цената не включва
– Транспорт на клиентите и водача;

– Личната екипировка за виа ферата – седалка, каска, осигурителни ремъци и ръкавици (може да бъде наета);

– Храна. Най-добри месеци за провеждане
Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември и Октомври