Епископ Борис с тайно семейство и 4 коли

1
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Епископ Борис, който е един от кандидатите за варненски митрополит има тайно семейство води луксозен живот и е собственик на 4 автомобила. Това съобщи протойерей Василий Шаган от Варна пред btv.

Самият епископ извини липсата си в студиото със здравословни проблеми и високо кръвно, причинени от „преживяното напрежение от изборните баталии” и не зае позиция по отправяните обвинения.

Вчера Светият Синод реши да касира насрочения за днес избор за варненски митрополит и насрочи нов за декември.

Според протойерей Шаган касирането на вота е едно добро начало. По думите му слуховете за купуване на гласове за вота във Варна са изключително сериозни и може и да са клевети. Самият той изреди част от това какво се говори из църковените среди за дядо Борис – бил неблагочестив, скандален, злоупотребявал материално, дори имал тайно семейство.

Според свещеника, епископ Борис трябва да заеме позиция и да каже, че има петно върху името му.  Пред варненската митрополия предстои прецизиране на подхода за повторното гласуване на 15 декември, каза още той.

Вчера стана ясно, че епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир не е отчитал средства за период от 3 г., като непреведената сума на Светия Синод е над 500 000 лв. Бачковският манастир е един от трите най-големи и заможни в страната и е на пряко подчинение на патриарха и Светия Синод, а не на митрополита, в чиято епархия се намира.

Съгласно църковния устав Бачковският манастир прави ежегодни отчисления от своите приходи в синодалния бюджет. Официални документи обаче сочат, че игуменът Борис не е превел на Светия Синод средствата от 2009 г. до 2011 г.  Към края на 2012 г. неотчетените пари са в размер на 518 297 лв.