Тайната на красотата на женското тяло

1
Добави коментар
spkirilov
spkirilov

Тайната на красотата на женското тяло
декември 6, 2010

Кое е онова, което ни кара да харесваме една жена!?
Учени от Австралия и Хонг Конг проведоха съвместно, цялостно проучване, за да разберат как различните мерки на тялото кореспондират с оценката на женската привлекателност. Проучването, публикувано в Journal of Evolutionary Biology, установява, че независимо от културните различия,  младите, високите и дългоръките жени се считат за най-атрактивни.

„Физическата привлекателност е важен определящ фактор за еволюционния, социалния и икономическия успех“, заяви един от ръководителите на изследването Робърт Брукс от университета на Нов Южен Уелс. „Размерите на тялото на някой   човек могат да подскажат на наблюдателя, дали този човек е подходящ като потенциален партньор за „една нощ“, дългогодишен партньор или може би заплахата, която индивида от същия пол определят като сексуален конкурент.“

Традиционните проучвания на привлекателността са обвързани с Дарвиновата идея за естествения подбор, който твърди, че дадено лице винаги ще избере най-добрия възможен партньор, който обстоятелствата му  позволят. Тези изследвания са съсредоточени основно върху конкретни части от човешкото тяло –  торса, талията, бюста и измервания на бедрената кост.

При това проучване екипът измерва „привлекателността“ на 96 снимки на тела на китайски жени,  студенти или доброволци, на възраст между 20-49 годишна възраст.

Снимки на моделите са показани на извадка от 92 австралийски възрастни, 40 мъже и 52 жени на възраст между 18-58 години от европейски произход. След това учените сравняват оценките, дадени от австралийската група за моделите от група от Хонг Конг, със оценки дадени от аналогична група от Хонг Конг , за да се избегнат културните пристрастия.

И двете групи са били помолени да оценят привлекателността на модела посредством 7 точкова скала; средно на участниците са били нужни само 5.35 секунди да гласуват за всеки модел. След това екипът изследва  статистически резултатите, като се фокусират върху възрастта, телесното тегло, както и височината и измерване на обиколки на тялото.

Резултатите показват голяма степен на съвпадение/покриване между групи от австралийските мъже и жени, както и  тези от Хонг Конг, пак от двата пола. Всички те са оценили по-младите и по-високите жени като най-привлекателни. Жените с тънка талия, особено в съответствие на тяхната височина, също се считат за особено привлекателни.

Проучването също показа връзка между Индекса на телесната маса и HWR (Hip to waist ratio), както и че те са определящи за привлекателността. Снимките на по-високите жени, които имат и по-дълги ръце също са оценени високо, като трябва да се отбележи, че размера на краката не допринася особено за високата оценка.

„Нашите резултати показват, че при определянето на привлекателност от жените и мъжете от Хонг Конг и Австралия, съществува значителна съгласуваност и съвпадение, като липсват културни различия“, заключава Брукс. „Отчасти това може да се дължи на медиите. Когато на моделите са премахнати очевидните расови и културни особености, характеристиките, които правят телата привлекателни се припокриват и при двете култури.“

Tags: красота, Наука, психология, човешкото тялоКрасота, Любопитни, Наука