България има потенциал да развива капиталовия пазар

0
Добави коментар
Kerana
Kerana

През последните пет години капиталовия пазар в България е почти мъртъв, а съществува огромен потенциал за неговото развитие и интерес от страна на външни инвеститори. Това заяви днес Антон Панайотов директор и управляващ съдружник вnbsp; инвестиционния посредник Alaric Capital по време на конференция за форекс търговия и инвестиции в София.

Промените в Закона за колективните инвестиционни схеми имат потенциала да доведат до създаването на много работни места и много капитали в България, коментира Панайотов.

По негови думи, съществува възможност в България да бъдат структурирани специални продукти с комбинирани активи, които до момента предлагат само няколко големи центрове в света. Един от най-известните в Люксембург. Той е прекрасен данъчно, но е административно скъп, подчерта Панайотов. Той допълни още, че с оглед на инфраструктурата в България и данъчните ни закони, съгласно които борсовите операции се облагат с нулева данъчна ставка, страната ни е по-добра от Каймановите острови.

За да бъде възможно това е, Панайотов подчерта, че е необходима координация между регулаторните ограни, изчистване на регулативната рамка чрез промените в Закона за колективните инвестиционни схеми и допълнителните наредби към него. Това ще позволи на Комисията за финансов надзор да даде поле, на което маркет-мейкърите и операторите на пазара да представят България пред заинтересованите държави като Люксембург и Швейцария. Панайотов поясни, че вече има запитвания от страна на швейцарски банкери.