Новооткрит колосален динозавър е „тероризирал“ тиранозаврите

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Новооткрит колосален динозавър е „тероризирал“ тиранозаврите 27.11.2013Публикувано в: Биология

Илюстрацията показва как вероятно е изглеждал Siats meekerorum. Автор: Jorge Gonzales

Новооткрит вид месояден динозавър – един от трите най-големи намирани в Северна Америка – е живял по времето на тиранозаврите преди 98 милиона и е правил живота им значително по-труден.

Гигантът Siats meekerorum е бил на върха на хранителна верига в течение на милиони години, възпирайки тиранозаврите от това да се възкачат на тази позиция. Динозавърът е кръстен на канибалистично човекоядно чудовище от легенда на племето Уте и принадлежи към група месоядни динозаври, в която фигурират някои от най-големите хищници сред тези животни.

„Минаха 63 години откакто динозавър с такива размери бе кръстен за последно в Северна Америка“, казва Линдзи Зано, водещ автор на научната публикация. „Не можете да си представите колко бяхме развълнувани да видим костите на този бегемот, подаващи се от склона“, допълва тя.

Зано и нейният колега Питър Маковицки открили фрагменти от скелета на Siats meekerorum в Чедър Маунтин в щата Юта, САЩ през 2008 г. Останките са на животно с дължина 9 метра и тегло от порядъка на 4 тона. Въпреки огромните си размери в случая става въпрос за млад, а не за напълно развит възрастен екземпляр. 

Титаничният динозавър вероятно е вторият по големина откриван някога в Северна Америка. Първото място се заема от популярния Тиранозавър Рекс, който се е появил 30 милиона години след Siats meekerorum и е тежал два пъти повече от него.

Според учените разликата в големината на новооткрития динозавър и тиранозаврите живели по негово време, показва, че Siats meekerorum е доминирал и е пречел на тяхното развитие. Чак след изчезването му и станало възможно Тиранозавър Рекс да възникне и да заеме мястото си на върха на хранителната верига. (Източник: North Carolina State University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!