Алоказия (Alocasia)

152
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Алоказията е с много красиви големи листа (до 70 см дължина) на високи прави дръжки. Естествено е разпространена във влажните тропически райони на Югоизточна Азия (Филипините). Обикновено в стайни условия се отглеждат видовете Alocasia amazonica (тъмнозелени листа с рязко контрастиращи бели жилки), Alocasia sanderiana (по-издължени леко заострени листа), Alocasia cucullata, Alocasia macrorrhiza (нашенският трилистник) и др. Известни са около 70 вида Алоказии, всички рядко екзотични, но често проблемни растения в стайни условия.

Осветеност: Алоказията е светлолюбиво, но не понася преки слънчеви лъчи. Зимата се нуждае от допълнително изкуствено осветяване.

Поливане: Обилно по време на растеж, зимата умерено. Системното преполиване може да бъде пагубно за Алокацията. Не обича твърда и хлорирана вода.

Температура: Обича високи температури през цялата година, лятото – 22-26°С, зимата не по-малко от 18°С.

Влажност на въздуха: Висока, редовно пулверизиране, обтриване на листата с влажна мека кърпа. Най-добре Алоказията би се чувствала в зимна градина или оранжерия.

Почва: Акоказията не обича глинести почви. Препоръчвана смес: 1 част торф, 1 част листовка и ½ част пясък, като добре им се отразява и добавянето на борови кори. В периода на растеж се подхранва веднъж на две седмици с комплексен минерален тор.

Размножаване: От пролетта до есента се появяват дъщерни грудки, които се разделят при пресаждане.

Вредители: при сух въздух Алоказията е любимка на акарите.