10 събития през декември 2013 г., които не трябва да пропускате

31
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 30.11.2013

Декември е първият типично зимен месец. Името му произлиза от латинската дума decem (десет), тъй като е десетият месец в римския календар, който започва през март. Прабългарите го наричали Алтом, а в народната традиция може да се срещне като снеговей. Продължителността на дните през месеца е най-малка в годината, а 21-и ще бъде най-късият на 2013 г. – 9 часа и 2 минути. Средната месечна температура се очаква да бъде близка до нормалната, а месечната сума на валежите ще бъде по-голяма от нормалната. В началото на декември времето ще бъде топло, а дните с валеж ще бъдат между шест и десет. За Коледа очакваме облачно време с леки превалявания от сняг.

Виж още: 10 събития през ноември 2013 г., които не трябва да пропускате 10 събития през октомври 2013 г., които не трябва да пропускате

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 г. У нас с дейности по ограничаване на разпространение на ХИВ сред населението и подобряване на качеството на живота на хората, живеещи с ХИВ/СПИН се занимава Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерство на здравеопазването.

На 2-и отбелязваме Международния ден за отмяна на робството. А от 4-и – Св. Варвара започват зимните празници. В народната традиция празникът се нарича още „женска Коледа“, защото в него участват само жени и момичета. На 5-и православната църква отбелязва денят на Преп. Сава Освещени. 6-и е Никулден и на трапезата шаранът е задължителен, наред с постните ястия – сарми, чушки и варива. Празникът е посветен на светеца покровител на водите, който пази и закриля хората. На 8-и празнуват студентите, а на 9-и е Св. Анна. Според народните легенди тя е майка на Богородица и закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. 10-и – Международен ден за правата на човека.

Св. Спиридон и Ден на народния майстор отбелязваме на 12-и. На 17-и имен ден празнуват: Данаил, Даниел, Даниела. В християнските легенди Даниил е пуснат в ямата, където лъвът вместо да го разкъса, кротко го лизнал с език. На 20-и е Игнажден. На този ден хората се пазят нищо да не изнасят от къщи, а всеки трябва да носи в дома, за да е пълно през годината. Също така човек трябва да има пари в джобовете. Всички, които обичат да пътешестват из родината и харесват фолклора могат да отскочат до Павел баня на 23-и декември, където ще се проведе „Фестивал на коледарите“.

21-и, събота, ще бъде работен ден, за сметка на 23-и, понеделник, който ще бъде почивен. Така празничните почивни дни стават пет, от 22-и до 26. На 24-и е Бъдни вечер, когато, ако спазваме традициите приготвяме за празничната трапеза 7, 9 или 12 постни ястия. Меси се и обреден хляб за дома, който най-възрастният мъж разчупва и раздава, като оставя първото парче за къщата. 25-и, Коледа е един от най-обичаните празници. Хората си разменят подаръци, а децата чакат своите под елхата от Дядо Коледа. Рождество Христово е и един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Част от духа на празника са коледните песни.

Ако имате любими такива и искате те да попаднат сред 10-те най-добри за 2013 г., дайте вота си между 15-ти ноември и 23-ти декември и бъдете готови да спечелите една от многото награди в играта на сайтовете 10-те най и Меломан.бг. Това което трябва да направите е да попълните формата за регистрация (тук) и да посочите любимата си коледна песен. 10-те български и 10-те международни празнични хита, събрали най-много гласове, ще бъдат подредени в две много специални празнични класации на 24-ти и 25-ти декември.

Иначе, ако сте в Ямбол или сте специално заинтересувани, на 25-и там ще се проведе Национален коледарски празник. Ако ви се ходи на Коледен концерт в зала „България“ от 19:00 може да чуете изпълнения на Quarto Quartet и Хор на софийските момчета с диригент Адриана Благоева. Не пропускайте да подкрепите и благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“.

На 27-и е Стефановден, а ако обичате вино – може да планирате празника в Сандански, където ще се проведе Празник на младото червено вино. На 31-и, живот и здраве, се подготвяме, посрещаме и празнуваме новата 2014 година.

Четири премиерни постановки през декември предлага Сатиричен театър „Алеко Константинов“: „Операцията“ от Иво Сиромахов с Мариан Бачев и Орлин Горанов; „Скакалци“ от Ст. Л. Костов с Христо Гърбов, Ненчо Илчев, Любомир Нейков, Стоянка Мутафова, Васил Драганов, Август Попов, Петьо Петков – Шайбата и др.; „Златният телец“ от Юрий Дачев с Калин Врачански, Калин Сърменов, Стоянка Мутафова, Йорданка Стефанова и др.; моноспектакълът на Диян Мачев „Речта на селския крал“.

За всички, които обичат и умеят да готвят е конкурса „Вкусна коледна магия“ на сайта „Вкуси ме“. Ако има нещо, което приготвяте с особено голямо удоволствие, изпратете рецептата, която трябва да отговаря на темата на конкурса (тук), придружена със снимка или серия от снимки, показващи стъпките на приготвянето, вашето име и града до 15-ти декември 2013 г. Всички получени вкусни идеи ще намерят своето място в сайта „Вкуси ме“, а на 16-ти декември ще бъдат обявени имената на победителите.

Декември е изпълнен с готини събития и поради това програмата е сгъстена. Ето и най-интересните от тях.

1. „Зелената песен на България“, зала №1 на НДК – 7-и декември „Зелената песен на България“ се провежда по инициатива на  Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, радио N-JOY, радио Z-Rock и радио Jazz FM. Със специално създадени за конкурса песни участват Графа, Михаела Филева, Били Хлапето, Криско, Der Hunds, Революция Z и Рут Колева. Те ще пеят на финала на музикалното състезание на 7 декември  в Зала 1 на НДК, а едно от парчетата ще бъде избрано за големия победител – „Зелената песен на България“. Ако все още не сте гласували, направето го тук: www.zelenatapesen.bg Същата вечер в Sofia Live Club гостуват Gorillaz, а в Yalta – Josh Wink.

2. „Ние избрахме музиката“, зала 1 на НДК – 9 декември Българският композитор и музикант Живко Петров е в основата на събитието с мото „Ние избрахме музиката“, в което на сцената ще излязат колеги и приятели, за да отпразнуват заедно любовта си към музиката, която години наред ги води и събира, изгражда общия им вкус и възпитава сетивата им. Всички обичани песни на Мария Илиева, Любо, Белослава и Орлин Павлов ще бъдат представени от тях в нови аранжименти. На сцената ще бъдат и Димитър Семов и Веселин Веселинов-Еко, които заедно с Живко Петров са добре познатото трио JP3. В шоуто ще се включат и страхотните музиканти от „Арена Оркестра“, с концертмайстор Пламена Жекова.

3. Енио Мориконе, Арена Армеец – 10-и декември Композиторът Енио Мориконе, оставил значителна и трайна следа в световната филмова музика, идва в България за своя първи концерт. Италианският композитор и диригент ще представи на българската публика световноизвестните си произведения.

4. „Най-голямото богатство“, зала №1 на НДК – 11 декември След няколкогодишно отсъствие Николина Чакърдъкова се завръща на сцената на НДК с най-новия спектакъл „Най-голямото богатство“. Певицата ще излезе на сцената заедно с Неврокопския танцов ансамбъл и музикантите от оркестъра на Фолклор ТВ. За спектакъла са изработени над 100 нови костюма, четири от които специално за Николина. Декорът за концерта ще пресъздава и ще бъде копие на фасадата на историческия музей в Гоце Делчев. Картините на сцената ще се променят всеки път в зависимост от песните, музиката и танците. Всичко ще оживява на сцената благодарение на технологията 3D-мапинг.

5. Morcheeba/ „Хобит: Пущинакът на Смог“ – 13 декември – Morcheeba може да видите в Зала №3 на НДК. Концертът на емблематичната трип-хоп банда е част от световното им турне по повод новия им, осми студиен албум „Head Up High“. – Горещата премиера в киносалоните през месеца ще бъде втората част на „Хобит: Пущинакът на Смог“. Лентата проследява пътешествието на главния герой Билбо Бегинс, който е въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор – изгубеното царство на джуджетата, което отдавна е завладяно от дракона Смoг.

6. „Strauss Orchestra Vienna“/ „Night of the jumps“/ Rudimental/ Open season 2013/2014 Банско – 14 декември На 14 декември ще се състоят четири съвсем различни и интересни събития, на които няма как едновременно да присъствате. Изберете сами. – „Strauss Orchestra Vienna“, зала №1 на НДК Виртуозите на виенската класика „Щраус Оркестра Виена“ гостуват на Новогодишния музикален фестивал на НДК по покана на продуцентска компания АРТ БГ. Те ще представят една зимна приказка от класически произведения. Диригенти на оркестъра са двамата музикални виртуози Петър Гут и Вили Бюхлер. Освен в София „Strauss Orchestra Vienna“ гостуват в Пловдив на 10-и декември, в Бургас на 11-и, във Варна на 12-и и във Велико Търново на 13-и. – „Night of the jumps“, зала Арена Армеец За трета поредна година България е домакин на финалния кръг за сезона в Световния шампионат по мотокрос фрийстайл „Вечерта на скоковете“. – Rudimental, зала „Христо Ботев“ За първото шоу на  Rudimental в България ще пристигнат Piers Agget, DJ Locksmith, който ще влезе в ролята и на MC, и тромпетистa Mark Crown. Сетът им ще бъде стилово разнообразен, преминаващ през различни музикални жанрове, много танцувален и, разбира се, ще включва най-големите им хитове. Те ще бъдат подгряти от DJane Koki, Marten и High Roll, които бяха избрани за целта от самите британци. – Откриване на зимен сезон 2013/2014 в Банско За любителите на зимните спортове на 14-и декември в Банско 3-кратният олимпийски и 2-кратен световен шампион по ски Алберто Томба дава старт на сезона, като знакове се спусне по пистата, която носи неговото име. Италианецът ще участва и в 5-ото издание на проекта  „Научи се да караш ски“. Наскоро пък Банско намери място ред 20-те най-добри ски курорта в света при номинациите на Световните ски награди 2013.

7. XIV Коледен музикален фестивал/ IV Коледни театрални седмици, Варна Държавна опера Варна представя XIV Коледен музикален фестивал от 14 ноември до 20 декември, а Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ IV Коледни театрални седмици от 16 ноември до 23 декември. И двата културни форума се провеждат под знака на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019. Ще бъдат представени най-новите театрални и оперни продукции с акцент върху премиерните постановки – в театъра „Ревизор“ от Н. В. Гогол, в операта „Исус Христос Супер звезда“ от А. Л. Уебър и Тим Райс.

8. Scorpions/ „Коледни звезди“ – 16 декември – Легендарната немска рок група Scorpions гостува в София, Арена Армеец, където ще бъде част от предстоящия Rocck N’Roll Forever Tour. – „Коледни звезди“ е традиционен концерт организиран от „Искри и сезони“. Тази година в Зала №1 на НДК ще участват: Йорданка Христова, Иска Радева, Дует Ритон, Силвия Кацарова, Маргарита Хранова, Ивана, Глория и др.

9. „Мистерията Еньовден“, Арена Армеец – 19 декември Спектакълът „Мистерията Еньовден“ е колаборация от народни традиции, модерно звучене, както и неспирната борба между доброто и злото, представени в невиждани до момента у нас мащаби. За създаването му се грижат 4 композитора, 21 музиканта, 4 сценографи, 6 хореографа, привлечени от всички Балкански държави и ръководени от неуморимата Нешка Робева.Сред участниците са Деси Добрева, Звездомир Керемидчиев от Ахат и големият Васил Михайлов.

10. Ricchi e Poveri, Зала №1 на НДК – 21-и декември Любимците на няколко поколения, печелили неведнъж наградите на фестивала „Сан Ремо“, Ricchi e Poveri ще изнесат концерт в зала 1 на НДК на 21 декември. Весели и щастливи Коледни и Новогодишни празници!

Коментари

коментар(а)