Поставянето на зъбни имплантати е модерен метод в съвременната дентална медицина

1
Добави коментар
elineikova7401
elineikova7401

Добрият зъбен статус е признак и за добро общо здравословно състояние. Човекът винаги е страдал от проблеми със зъбите. Още от дълбока древност хората получавали кариес, пулпит, гранолом, което често пъти водело до загуба на зъби. Инфекциите по зъбите в онези далечни времена водели до тежки усложнения и дори до смърт. В древен Египет са открити мумии на хора, за които е установено, че са починали вследствие на инфектирани зъби. Хората в миналото опитвали с различни материали да заместят изгубените зъби, като използвали първите своеобразни зъбни имплантати. В доколумбова Америка използвали такива зъбни имплантати от обсидиан, вид вулканично стъкло, което е много твърдо. През вековете са правени опити за зъбни имплантати със злато или стомана, но те предизвиквали сериозни инфекции и усложнения.
Едва през двадесети век денталната медицина получи силен тласък на развитие с откриването на метали, които са биологично съвместими с костта, венеца и организма на човека. Днес почти всеки човек има някакъв проблем със зъбите си. Обикновено нелекуваните кариеси разяждат зъба и се стига до сериозни заболявания като пулпит и гранолом. Вследствие на сериозни и по-тежки увреждания на зъбите често се налага да се умъртви нерва на съответния зъб. Понякога естествените зъби са толкова разрушени, че дори и с умъртвен нерв те не могат да служат за основа на така наречените коронки. Обикновено, за да се избегнат усложнения, се пристъпва към изваждане на зъба и на негово място зейва оголен венец. В денталната медицина често пъти при изваден зъб или няколко съседни зъба се прибягва към поставяне на така наречените мостове.
През последните години обаче се наложиха металните зъбни имплантати. Те представляват едно специфично, изкуствено заместване на корена на зъба. Медицината откри подходящи метали и сплави, които са биологично съвместими с костта и не създават сериозни усложнения. При поставянето на зъбни имплантати чрез операция в костта се поставят специални щифтове. Най-често използваните зъбни имплантати се изработват от титан, който е биосъвместим метал. В горния край на титаниевите щифтове има специални приставки върху които може да се завинтят както отделни коронки, така и мостове или протези. С времето те постепенно стават съвместими и се срастват с костта по един своеобразен начин. Обикновено операциите по поставяне на зъбни имплантати преминават безпроблемно, но всеки пациент трябва да е запознат с евентуални усложнения. Те са свързани или с подуване и дискомфорт в областта на имплантата, или със засягането на някой от челюстните нерви. Затова поставянето на зъбни имплантати не е лесно решение и трябва много внимателно да се прецени от лекаря дали да се използва този способ на възстановяване на липсващи зъби. източник:aba-implant.bg