Кангал (Турски кангал, Анадолско пастирско куче)

14
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

16.08.2013

Темперамент:  Кангалът, познат и като турски кангал, кюрдски кангал, анадолско пастирско куче, кангалско овчарско куче, е пастирско куче по душа и характер. То показва впечатляващи умения за охраняване и повеждане на поверените му животни, а в сблъсък с хищници е смел и ловък. Напълно различен е с любимите му хора – любвеобилен и нежен, кангалът може да бъде много добър компаньон. Добре социализиран от ранна възраст, кангалът може да има превъзходно отношение и към децата.

 

 

Данни за породата:    Тегло: 50-70 кг; височина при холката: 74-81 см

Тегло: 41-59 кг; височина при холката: 71-79 см

 

Външни белези: Черепът е голям, но пропорционален на тялото. Очите са малки, с кръгла форма и златисти до кафеви на цвят. Стопът не е ясно изразен. Муцуната е сравнително къса, с правоъгълна форма и притъпен край. Носната гъба е с черен цвят. Захапката е ножицовидна. Ушите се спускат странично на лицето, сравнително малки са, формата им е триъгълна. Шията е средно дълга, права, леко наклонена и добре замускулена. Гръдният кош е широк и дълбок. Гръбната линия е леко изпъкнала в областта на холката и поясницата. Крайниците са прави и добре замускулени. Предните лапи са по-големи от задните. Опашката е високо поставена, подвита е леко към върха. Космената покривка е средно дълга, много гъста. Цветът на косъма е стоманеносив, понякога жълтеникав, но не и жълт. Възможно е на гърдите да има бяло петно. Лицето е по-тъмно пигментирано в областта на муцуната, ушите и на ивица между тях.

 

 

Здравословни проблеми: Кангалът често страда от заболяванията, характерни и за други едри породи като например тазобедрена дисплазия. Средната продължителност на живот на кангала е 12-15 години.

История, произход и предназначение: Кангалите произхождат от Турция и по-точно, според някои сведения, провинция Кангал, разположена в Мала Азия. Първите писмени сведения за породата за съжаление са доста скорошни – за първи път кангалът е описан от Дейвид Нелсън през средата на 80-те и наречен „карабаш” (тур. „черноглав”) на типичната си лицева маска. За безстрашието на породата се носят легенди – според някои, кангалът можел със собствени сили да победи лъв, а в единоборство с вълк, дивото животно нямало шанс да се измъкне живо, дори и да се опита с избяга. В наши дни кангалът е спечелил място и в светлината на прожекторите на Холивуд – филми като „Кейт и Леополд” и „Котки и кучета” могат да изтъкнат своите четириноги звезди.