Как се правят козметичните продукти

38
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Красота

Замисляли ли сте се как се правят любимите ви козметични продукти? От идеята до изпълнението й – пътят е дълъг. Нека повдигнем завесата и да надникнем в „кухнята” на козметичните лаборатории.

Стъпка 1: Избор на съставките

Според Тим Шмит, изпълнителен директор на SkinPro, първата стъпка към създаването на козметичен продукт, който целият свят да обикне, е подборът на най-добрите и ефикасни съставки на планетата. „Преди да създадем даден продукт, ние се консултираме с екип от козметици и фармацевти, които са в постоянен контакт с най-добрите изследователски лаборатории – Lipotec и Sederma” – обяснява Том.
Джефри Джеймс, основател на козметичната серия Jeffrey James Organics, споделя, че всеки негов продукт съдържа между 25 и 75 съставки. „Нашият стремеж е да предложим на потребителя напълно естествена козметика и затова залагаме на съставки като здравец, хвощ, минерали, които купуваме от местни биологични ферми, тук в САЩ”.

Стъпка 2: Тестове в лаборатория

Преди продуктът да застане на рафтовете в магазините, той трябва да премине редица тестове. „Ключът тук е да се намери правилната концентрация на всяка съставка” – обяснява Шмит. „Това в повечето случаи е трудно – трябва да се намери балансът между ефективността, която гоним и риска от раздразнение на кожата. Ето защо ние сме много внимателни в тестовете, за да гарантираме, че всеки наш продукт не само действа безотказно, но и не предизвиква дразнене и алергии” – допълва Шмит.

Стъпка 3: Приготвянето на продукта

Същинският процес на създаване, разбира се, ще се различава в зависимост от вида на продукта за красота. Емулсиите, водно и маслено-базираните продукти като кремове, лосиони и течни фондютени, изискват топлинна обработка. Те трябва да бъдат нагряти на достатъчно висока температура, така че всички съставки да се разтворят. След това се оставя да се охладят, за да се образува гладка, еднородна смес.
Друг тип козметични продукти са т.нар. безводни. Те не съдържат вода. Това са ружовете и сенките за очи.

Стъпка 4: Избор на перфектната опаковка

„След като сме открили перфектната формула, завършили сме тестовете и сме доволни от резултатите, е време да помислим и за опаковката” – обяснява Шмит. „Различните продукти трябва да бъдат опаковани в различни шишенца, тубички, бурканчета или апликатори. Атрактивната опаковка може да превърне всеки продукт в бестселър, така че тя е наистина много важна.”

Стъпка 5: Брандиране

На този етап обикновено се намесва маркетинговият екип, който има грижата да даде име на продукта и да го популяризира. Както всички знаем, това е от решаващо значение, защото в края на краищата брандирането е всичко.

Динята, освен че е вкусен и здравословен плод, който е изключително ефективен при&nbspповече

Вече няколко хиляди години морските дарове се използват успешно за козметични цели.&nbspповече

Красивата и здрава коса е резултат от избора на правилния шампоан. През пролетта&nbspповече