Стамен Станчев получи 11 г. затвор за шпионаж и създаване и поддържане на престъпна група

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Стамен Станчев

Двама бивши румънски министри и четирима консултанти, работещи за „Креди Сюис фърст Бостън“, бяха осъдени на затвор вчера в рамките на дело за икономически шпионаж, свързан с приватизацията на държавни румънски предприятия в периода 2005-2006 година, информира АФП. Сред осъдените е българинът Стамен Станчев, който е консултант „Креди Сюис фърст Бостън“. Той е получил присъда 11 години затвор за шпионаж и за създаване и поддържане на престъпна група.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

Бившият министър на икономиката на Румъния Кодрут Серес е осъден на 6 години затвор за „предателство, извършено чрез предаване на поверителна информация“.

Бившият министър на телекомуникациите Жолт Наги получи 5-годишна присъда за участие в престъпна група.

Сред осъдените е още и американецът с руски произход Вадим Бенятов. Той получи 10 години затвор за шпионаж.

Чехът Михал Сусак и Мирчеа Калин Флоре, съответно с румънско и британско гражданство, са осъдени на 10 и 9,5 години затвор за съучастие в шпионаж и създаване на престъпна група.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Двамата министри са обвинени за предаване на поверителни документи на сътрудници на банка „Креди Сюис фърст Бостън“, която е била наета за консултант по приватизацията на електроразпределителното дружество Electrica Muntenia Sud и самолетния производител Avioane Craiova, както и за предлагане на борсата на пакет акции на компания Romtelecom.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти