10 факта за Нелсън Мандела

31
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

На 5 декември 2013 г. на 95-годишна възраст почина Нелсън Мандела. Носителят на Нобелова награда за мир за 1993 г. си отиде в дома си в Йоханесбург, където, след 3 месеца в болница, продължаваше да се лекува от белодробна инфекция. Новината съобщи лично президентът на Южна Африка Джейкъб Зума. „Нацията ни загуби най-великия си син“, бяха думите на Зума. „Това, което го прави велик, е онова, което го прави човек. У него ние видяхме това, което търсим у себе си“, добави той. Мандела, наричан от сънародниците си на галено Мадиба, е първият чернокож президент на РЮА. Той е сред най-изявените противници на апартейда в родината си и символ на борбата срещу него.

„Велика светлина угаснала на този свят. Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках знамето на „Даунинг стрийт“ да бъде спуснато наполовина“, написа британският премиер Дейвид Камерън в профила си в Twitter. Американският държавен глава Барак Обама пък заяви: „Загубихме едно от най-влиятелните, смели и добри човешки същества“. Обама нарече себе си „един от милионите, които черпеха вдъхновение от живота на Нелсън Мандела“. „Денят, в който той беше освободен от затвора, ми показа смисъла на това, което хората могат да направят, когато се ръководят от своите надежди, вместо от страхове си“, добави президентът на САЩ.

Мандела е президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година и е първият цветнокож държавен глава на страната, избран с всеобщо гласуване. Преди това е сред изявените противници на апартейда и расовата сегрегация. През 1961 г. Нелсън Мандела става лидер на създаденото с негова помощ въоръженото крило на АНК („Копието на нацията“). Той координира различни саботажи срещу военни и правителствени цели и прави планове за евентуална партизанска война. Освен това Мандела активно набира средства и урежда паравоенно обучение на групата в чужбина. Според него въоръжените действия срещу апартейда са последна възможност след дълги години на безплодни мирни протести. Ето още 10 факта, белязали живота на Нелсън Мандела.

1. Нелсън Мандела е роден на 18 юли 1918 г. Той започва да се занимава политическа дейност през 1944 г. Няколко години по-късно, през 1952 г., оглавява кампания за неподчинение на расистките закони. Година по-късно е избран за президент на военната организация на Африканския национален конгрес (АНК) в провинция Трансваал.

2. През 1962 г. е арестуван и е осъден на седем години затвор. През 1964 г. получава доживотна присъда за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от които на остров Робен. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

3. Освободен е на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Година по-късно Мандела оглавява АНК, която след падането на апартейда, е вече законна партия.

4. На 3 февруари 1992 г. в Париж, заедно с президента на ЮАР – Фредерик де Клерк, получава награда на ЮНЕСКО за мир „Хофу-Боани“ за постигнатото споразумение. През 1993 г., отново с Де Клерк, получава Нобелова награда за мир.

5. През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. Държавен глава на африканската страна до 1999 г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на бобра с бедността и неравенството в страната.

6. През юли 2001 г. Нелсън Мандела е диагностициран с рак, като впоследствие претърпява успешно лечение. През юни 2004 г. той обявява, че се оттегля от публичния живот поради влошеното си здраве и желанието да прекарва повече време със семейството си. 90-тият рожден ден на Мандела е отпразнуван в цяла Южна Африка. В речта по повод юбилея си той призовава богатите хора да помагат на по-бедните.

7. Нелсън Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2009).

8. Само преди близо месец бе премиерата на биографичния филм за Нелсън Мандела. Екипът на продукцията и семейството на бившия президент представиха в Южна Африка кино творбата за един от най-достойните хора на последното столетие. Филмът „Мандела – дългият път към свободата“ проследява живота на южноафриканския политик от детството му. Лентата разказва за времето, прекарано в затвора, и годините, в които застава начело на държавата. Легендарната ирландска група U2 дори записа специален сингъл – „Ordinary Love“, като част от саундтрака към филма. Дълги години Мандела и Боно бяха добри приятели и споделяха общи каузи.

9. През месец септември тази година Нелсън Мандела бе увековечен приживе с монумент край посолството на страната в САЩ. На тържествената церемония присъства дъщерята на бореца за расово равноправие и създателят на скулптурата – копие на паметника, издигнат край затвора в Кейптаун, където Мандела прекара години за опитите си да свали режима на апартейда. Нобеловият лауреат за мир е изобразен с високо вдигнат юмрук, с дрехите, с които излезе от затвора. В Южна Африка вече има най-малко три прочути арт инсталации в чест на Мандела, създават се и нови. През август 2013 г. холандски експерти представиха проект за сграда, висока 60 метра, във формата на негов бюст, която според техния замисъл може да бъде изградена на Планината Маса (Table Mountain) в района на Кейптаун. През 2007 г. негов паметник се появи в Лондон. А на 18 юли, обявен от ООН за Ден на Мандела, в Москва се състоя митинг, подкрепил идеята Мандела да бъде почетен с монумент на Лубянския площад в руската столица.

10. Повече от 120 улици, булеварди, пътища и мостове по света са кръстени на Нелсън Мандела.

„Няма такова нещо като частична свобода“, Нелсън Мандела

Коментари

коментар(а)

Подобни: Нелсън Мандела