Как алкохолът действа на човешкия мозък

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

На празници винаги се яде и пие повече. За някои хора употребата на алкохол не е само в празничната атмосфера. Голяма част от тях намират утеха в чашката или смятат за нормално всекидневно да пият по чаша концентриран алкохол. Рядко се замислят как влияе това на здравето им и защо в ситуации, в които прекаляват с пиенето, реакциите и движенията им не са координирани.

Ето как алкохолът действа върху човешкия мозък.

Потиска действието на глутамата

Глутаматът е важен невротрансмитер, отговарящ за мозъчната активност и енергия. Когато той е в нормални нива, мисълта на човек е бърза и ясна. Вие сте концентрирани и мозъкът ви реагира бързо в различни ситуации. При употребата на алкохол, производството на глутамат намалява. Човек започва да обработва информацията от външния свят по-бавно. Става бавен, муден, разсеян. Реакциите му се забавят и стават ненавременни, бдителността му се намалява, което освен, че може да доведе до конфликтни ситуации с други хора е честа причина за пътни произшествия, когато шофьорът на автомобила е употребил алкохол.

Увеличава GABA

GABA е аминомаслена киселина, която се произвежда от мозъка. Тя прави така, че човек да се чувства по-спокоен, отпуснат. През деня мозъкът се нуждае от глутамат, а в края на деня естествено се задейства отделянето на GABA. При консумирането на алкохол мозъкът ви започва да отделя повече и ненужни количества GABA . Това може да накара пилия човек да се чувства объркан със забавени функции, извън контрол.

Увеличава допамина

Допаминът е неврохормон, който се произвежда от мозъка, особено по време на секс, хранене, употреба на наркотици. Когато се консумира алкохол, пиещият се усеща еуфорично, добре, забравя за проблемите си. Според учените именно допаминът е една от главните причини хората да искат да пият още и още и в даден момент да се пристрастят към алкохола.

Когато алкохолът, който приемате е в умерени количества и се пие рядко, той няма да нанесе някакви трайни поражения върху мозъка. Но това не важи за тези, които често посягат към чашката и продължават да живеят с техните положителни заблуди за алкохола и това как ги кара да се чувстват по-добре. При хората, които пият от години, производството на допамин в мозъка се забавя. Тогава тези хора се нуждаят от по-големи количества алкохол, за да се почувстват отново добре. Това от своя страна може да доведе до алкохолизъм. Затова консумирайте по-рядко от него и в умерени количества.