Кордилине / Cordyline terminalis

4
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Кордилине / Cordyline terminalis

Кордилине се отглежда сравнително лесно в домашни условия. Това декоративно-листно растение не изисква почти никакви грижи. Освен това се счита, че носи късмет на дома. През лятото може да го изнесете на открито, но не забравяйте да го поливате редовно.

Отглежда се най-вече заради комбинацията от цветове, в които прелива фонтанът от листа – розови, зелени, кафяви, изпъстрени с бяло, червено или жълто. Елегантните листа израстват от тънко стъбло.

Произход: Югоизточна Азия, Австралия.

Височина: 45-90 см, широчина – 38-45 см.

Светлина: не обича сянка. През зимата му осигурете пряка слънчева светлина, а през лятото – полусянка.

Температура: предпочита стайна температура, но може да издържи и на близки до нулата градуси.

Въздушна влажност: висока.

Поливане:през зимата почвата се поддържа влажна, през лятото се полива обилно. Младите растения с меки листа имат нужда от повече влага в сравнение с по-старите.

Торене: през лятото, с балансиран течен тор на всеки 10-14 дни, за да поддържате добър цвят на листата.

Размножаване: чрез връхни резници или издънки, както и с парченца от стъблото, които се засаждат в смес от пясък и торф.

Нашият съвет: избирайте големи саксии и дренирайте добре. Пресаждайте растенията само при необходимост през март-април. Старите растения подмладявайте, като изрежете стъблото много ниско. От него ще излязат нови разклонения. Изрязаните части използвайте за вкореняване. Откъсвайте старите листа, когато станат бледи и сбръчкани.

 

 

 

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet