Най-малките неща на планетата

3
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Най-малките неща на планетата

06 декември 2013 | 12:49

8618

Ние, хората, обикновено сме обсебени от големи неща. Независимо дали става дума за кола, къща или банкова сметка – колкото по-голямо, толкова по-добре.

Днес обаче ще погледнем към най-малките неща във вселената:

Най-малкият международен мост

Когато става въпрос за международни мостове, просто сме длъжни да мислим мащабно. Но погледнете моста Завикон Айлънд – той е най-малкият интернационален мост в света.

Намира се на американско-канадската граница и е дълъг само 9.75 м. Свързва два мини острови, всеки принадлежащ на отделна държава.

Най-краткият филм

Понякога точно малките неща ни карат да осъзнаваме колко далеч са отишли технологиите. Така е и с филма The One Second Film.

Анимацията e създадена през 2001 г. и се състои от стандартните 24 кадъра за секунда. Изобразена е жена в различни цветови нюанси. Всеки кадър е платно, нарисувано от различни хора.

Най-малката кръчма

Ако обичате да пиете бира в малки пространства, значи това е вашата кръчма. Заведението е наречено Blomberger Saustall и се намира в Германия.

Разполага с миниатюрната площ от 5.19 кв. м, което без нотка на съмнение я прави най-малката кръчма в света. Тя беше призната за такава от Книгата на Гинес през януари 2000 г.

Това са най-малките български градове

Най-малкото дърво

Ако го видите някога, най-вероятно изобщо няма да разберете, че току-що сте отминали дърво. Върбата джудже (Salix herbacea) е най-малкото дърво в света.

Вирее главно в суровите арктически и субарктически места около Северния атлантически океан. Израства само до 6.1 см. Разполага с кръгли, лъскави и зелени листа, които са 2.1 см дълги и доста широки.

Най-малкият небостъргач

Когато мислим за небостъргачи, първото, което ни идва наум, са високи сгради в някои от най-големите градове в света. Newby-McMahon Building по нищо не прилича на тях.

Той е най-малкият небостъргач в света, въпреки че е малко по-висок от двуетажна къща. Намира се американския щат Тексас и е висок само 12 м.

Строителството му започва през 1919 г., завършен е през същата година. В сградата са вложени 200 000 долара. Тя разполага с четири обитаеми етажа с обща площ от 10 кв. м на всяко ниво.

Етикети:

най-малките неща,
най-малката кола,
най-малкия небостъргач,
най-малкия телевизор

10 харесват тази статия

0 не харесват