Диета с ечемик

8
Добави коментар
kozmo
kozmo

Ечемикът не е любима храна на нашия народ, дори може да се каже, че е един от най-подценяваните хранителни продукти. Мнозина смятат, че той храна е за животни и не е подходящ за хора. Истината е съвсем различна.
В древността ечемичната каша се е смятала за царско блюдо и са познати различни рецепти за приготвянето й. 
Според японския учен Йошихио Хагивара ечемикът е най-добрият източник на хранителни вещества, необходими за човешкия организъм –  за неговия растеж, възстановяване  и въобще за здравето.
Ечемикът е богат на аминокиселини. Той съдържа  лизин, който участва в изработването на колагена, забавящ появата на бръчките и съхраняващ кожата еластична и гладка.
Други предимства на ечемика са високото съдържание на калий, калций, желязо, макар и по-малки количества: мед, цинк, молибден, никел, кобалт, стронций, хром, йод, бром, фосфор. Подобно на овеса в ечемика са налични витамини от група В, а така също витамините А, D, Е, РР.
По наличие на белтъчини и фибри ечемикът превъзхожда пшеницата. В него с съдържат природни антибактериални вещества, като гордецин, който подпомага лечението на гъбички по кожата.

Диета с ечемик
Диетата с ечемик е една от най-ефективните и изисква малко усилия за приготвяне на продукта. Прави се с полиран ечемик, закупен от магазина.
Сварява се ечемична каша, без добавки на сол, захар или други подправки. Трябва зърната да се разварят много добре. Зърната не се промиват, кашата се прибира в хладилника, а при необходимост се сварява нова.
В продължение на 5-7 дни се яде само каша в неограничени количества. Тя насища значително и не се получава усещане за глад.
Разрешени са само вода, кафе и чай. Не се консумира сол, захар.
За много хора тази диета е трудна, но от нея има още една голяма полза – прочиства се стомашно-чревния тракт.