Готова ли е колата ви за зимата? видяна 661 коментари 1

18
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Първият сняг вече падна, но по наши наблюдения все още има шофьори, чиито автомобили не са готови за зимните условия.

Затова решихме днес да ви припомним какво е необходимо, за да бъде колата ви в изправност през студените месеци.

За целта най-добре се обърнете в специализиран сервиз и направете подробна диагностика на колата. Но не всички шофьори разполагат със свободни средства за това. Какво можете да направите сами за автомобила си?

1. Сменете летните гуми със зимни. Сами си решавате с какъв точно грайфер да са те, в зависимост от очакваната пътна обстановка. Някои грайфери са по-подходящи за изчистени градски пътища, а други – за заледени и заснежени участъци.

2. Проверете нивото на заряда и плътността на електролита на акумулатора. При ниски температури способността на акумулатора да подава стартов ток намалява значително, а ниската плътност на електролита в комбинация със сгъстилото се от снега моторно масло ще направят запалването на двигателя невъзможно.

Четете още: Цветовете на зимата

3. Сменете моторното масло. През зимата е желателно да ползвате масло с ниска гъстота (5W-30; 5W-40) или универсални масла (5W-40). Тези масла се сгъстяват по-слабо при ниски температури, което ще осигури по-лесен и уверен старт на двигателя ви.

4. Заредете зимна течност за чистачки. Тя трябва гарантирано да остава течна при температура от -20 градуса по Целзий.

5. Проверете изправността на спирачките. При рязко спиране всички гуми трябва да блокират еднакво, за да се избегне занасяне. Дори и най-лекото занасяне зимата може да премине в неконтролируемо плъзгане по леда.

6. Проверете състоянието на чистачките. Те трябва да почистват добре стъклото с два замаха. Ако не е така, сменете ги.

7. Оставете в багажника си лопата, кабели, второ въже и размразител за ключалки. Всичко това може да помогне не само на вас, но и на други шофьори в труден момент.

Четете още: Ушанки в студените дни