Частният детектив Марин Маринов пред „ШОУ“: Взеха лиценза на Бойко след “самоубийството” на един длъжник

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Марин Маринов е първият частен детектив у нас след промените. Преди 1990 г. е бил служител в системата на МВР. Работи върху различни случаи – изневери, проблеми с деца и семейни конфликти, издирва укрили се или безследно изчезнали, събира информация за нелоялни партньори, съмнения в промишлен шпионаж и други. По думите му има разрешени повече от 1200 случая. Основател е и шеф на Българска асоциация на частните детективи. Кан на “Велика България” МК.
На 20 декември се навършват 15 години, откакто Стефан Въжарски застрелва Иво Карамански във вилата му в Бояна. По този повод ексклузивно пред “ШОУ” детективът, който оцелява като по чудо в кървавата нощ, разкрива неизвестни шокиращи подробности около битието и смъртта на Кръстника. Единствено пред народното издание, Маринов разкрива и истината за скандалното извеждане на Ангел Рашков от Къщата на “ВИП брадър”, както и тайни от миналото на експремиера Бойко Борисов!

– По повод плъзналата из медиите снимка, на която се твърдеше, че са Бойко Борисов и Иво Карамански, и която се оказа фалшификат, ти твърдиш, че експремиерът никога не е бил близък с Кръстника; че това не е било възможно. Защо?
– Всички знаем по времето на охранителните фирми през 90-те какви бяхме всички! И аз съм човек, който винаги се е движил по ръба. Дразни ме, че сега някои се опитват да се чистят, копелетата, забравят, когато тормозеха хората за пари!

Бойко Борисов никога не е бил от обкръжението на Иво Карамански! Борисов беше прекалено малък и незначителен, за да буди някакъв интерес като фирма или като личност в онези години! Беше един обикновен сикаджия, който се мотаеше и се отъркваше около големите мутри.

Иво беше сам срещу всички! Главно срещу Илия Павлов, срещу ВИС и СИК. Вълк-единак! Ни се водеше, ни се караше! Не сваляше шапка на никого! И всички ги беше страх от него! Иво правеше това, което му скимне на главата. Но беше много по-умен и хитър от всичките, взети заедно!

А Бойко с фирмата си “Ипон” се занимаваше с връщане на пари и с какви ли не неща. Сега се изкарва само охранител! Всъщност на него звездата му изгря и стана популярен, когато започна да обслужва Тодор Живков, и то безплатно. Защото “Ипон” охраняваше Тато на добра воля.

Бойко Борисов е хитро копеле

но и може някой да му го е дал този съвет. Оттук му тръгнаха контактите. И стана от майор – генерал!

Нищо лично към него. На мен проблемът ми е друг. Ние много бързо забравяме историята. Такива като мен са вредни, защото си спомняме.

Помня Бойко, когато ходеше по “Аякс”, където се събираха с Пашата, виждал съм го и в заведението до мебелната къща на един арабин на “Витошка” с някои от по-нископоставените сикаджии. Събираха се там охрани-мохрани и се правеха на Дон Корлеоне. Няма лошо! Всички бяхме така. Всички се занимавахме с натиск на хора, с връщане на пари, дай да не се лъжем! 90-те години така се тръгна. И аз бях в този свят, но сега не казвам, че съм бил света вода ненапита. Защо се обижда, че го наричат мутра!? Ами, добре, не е мутра, но си беше силовак, каквото ще да се каже! Срещу него и “Ипон” имаше дела за едно “самоубийство” в Зона Б5 на един длъжник. След това им взеха лиценза. Тогава много се говореше, но Бойко Борисов тръгна нагоре и всичко се покри.

Тогава аз бях шеф на “Сириус” – охранявахме Агенцията по приватизация, почти всички обекти на “Балкантурист”, чейнджбюрата, “Булгаргеомин”, Търговския дом… “Ипон” тръгна след “Сириус” и беше по-малка фирма. Дори един път щяхме за малко да се “носиме” с тях заради един длъжник – ние го търсихме, а той се беше оплакал на “Ипон”. Виждахме се и с Бойко… Тогава такива неща ставаха всеки ден!

“Ипон” правеха по-често лична охрана, “Сириус” правехме обектова охрана. Но всички се занимавахме с рекет!

И той се занимаваше! Така че да не се правят на свети води ненапити!

Все едно аз с цялото си минало да кажа, че това е било лъжа, не съм бил аз, ами е бил някой друг! Защото, примерно, съм решил да ставам политик. Че нали всеки ще каже: “Чакай, бе, ало, къде тръгна?!”…

– Имаш издадени смъртни присъди. Не си говорил публично никога за тази, която ти е издадена във връзка с убийството на Карамански, а тя е много показателна!
– Смъртна присъда ми беше издадена от Ицо Папата. Но заровихме томахавките!

След това ми издадоха смъртна присъда едни скин-хедс, защото направиха интрига, че съм изпратил барети в едно заведение, където правили купон, за да ги заключат. Те не влезли вътре, ами седели вън и чакали да стане повод, за да влязат. Първо, аз няма как да пратя барети, защото не съм министър на вътрешните работи! Дойдоха и ми казаха: “Внимавай, имаш присъда от тази скин-хедс групировка!”. Но момчетата разбраха, че това е инсценировка и те са се хванали. Имахме една тайна среща в Пловдив, пихме по една бира и се разбрахме.

А смъртната присъда, която е свързана с убийството на Карамански, е наистина много показателна! Просто защото казах истината – какво се е случило в оная злокобна нощ на 20 декември 1998 г. Когато Стефан Въжарски го уби, бях с него. Единственият, който оживя тогава. Единият куршум беше в крака ми, два в корема. Този, който беше минал под сърцето, го извадиха две години по-късно. Беше излязъл отзад на гърба.

Всяка година на 20 декември правя курбан, Ицо Угърчинеца, бащата на Виктория, тв водещата, която наскоро се самоуби, ми праща едно прасе да се съберем приятелите, които сме останали, за мое здраве.

Много хора се опитваха след това да пробутват лъжи от порядъка, че сме се опитвали да изнасилваме Стефан Въжарски, какви ли не простотии! Това не беше пиянска свада, а си беше чиста проба поръчка! Забелязах реакциите на Въжарски, слушах думите му – той беше напрегнат! Това си беше поръчково убийство! Стефан Въжарски беше изпратен да убие Карамански! Това не беше пиянска свада, защото никой не беше пил! Иво беше пил червено вино, това беше! А Иво много носеше – той можеше три денонощия да пие и пак да не се напие! Като пияч и бохем още такъв не се е родил след него!

Година и половина – две след това, още течаха делата, се направи една среща с мен на една бензиностанция. Това за пръв път го казвам! Бях вече излезнал от болницата и бях започнал да работя. Уж за някакъв детективски случай! Дойдоха едни момчета, приличаха ми на такива от военното контраразузнаване, които се вживяват в ролята на ФБР. Седнаха и ми казаха: “Виж какво, ако продължаваш да говориш за тези събития, ще ти падне главата! Не си лошо момче, умен си, наше момче, бивше ченге, приеми го като последно предупреждение! Има едни пари, които са дадени, за да млъкнеш!”. В разговора те казаха и …”това вярно, че Илия Павлов го няма вече, но има много хора, които нямат интерес в момента да се продължава да се рови по този случай. За главата ти е обявена награда!” Това ме кара да мисля, че

зад поръчката за Иво са седели хора от обкръжението на Илия Павлов

– Как се запозна с Иво Карамански?
– Запознах се още в зората на демокрацията, когато държах дискотеката на “Хемус”. Той идваше там много често. Аз съм от кв. “Лагера”. Много от моите приятели, включително и Драгомир Драгнев, който беше шофьор и охрана на Карамански, и го убиха заедно с него, също са оттам. Това беше нещо като “братство” между “Лагера” и Дупница, откъдето е Иво. 

Давах му от моите момчета, но не съм му бил охрана. Иво си имаше друга охрана – и полицаи, и други момчета силоваци…

С Иво замисляхме да правим нещо като информационна банка, икономическо разузнаване! Иво имаше много документи срещу Илия Павлов, срещу СИК… “Мултигруп” го спираха на някакви бизнес линии, те бяха много силни! Той казваше: “Това е държава в държавата, но рано или късно аз ще събера достатъчно информация да ги съсипя!”.

– Беше ли Карамански агент на полицията?
– Това е интересен въпрос! Агент в смисъл на внедрен – не! Иво Карамански имаше някакви договорки, всички имаха някакви договорки. В ония времена в повечето случаи полицията се сдушваше с нас, никой не се заяждаше с нас, и с Иво включително. Много хора го топяха, нищо чудно и той да е топял конкуренцията! И оттам е дошла сигурно и поръчката за убийството му. Дали е точно от Илия Павлов, по-скоро мисля, че е така, защото онези момчета, които дойдоха да ме предупредят за смъртната присъда, споменаха неговото име.

– С какво беше по-различен Кръстника от другите босове на групировки?
– Беше страшно интелигентен. Помнеше телефонните номера на всички. Имаше и харизмата! Роден политик! Ако не го бяха застреляли, можеше и министър-председател да стане! Бойко Борисов нямаше да има шансове пред Иво Карамански в никакъв смисъл – и като личност, и като харизма!

Иво можеше да говори, не говореше бандитски като Бойко, обмисляше, беше хитър, много запознат, много начетен. Можеше тихо да говори – ти го слушаш.

Един ден отиваме с Иво и две мацки да къркаме при един много известен журналист, на следващия ден щеше да излиза един нов вестник. Там бяха едни американци, които инвестираха пари в този вестник. Част от парите давеше и Иво. Карамански почна на перфектен английски: “Вие знаете ли този поет?”. И цитира от него. Те: “Ами, не го знаем!”. “Знаете ли този поет?”. И цитира от него. Те: “Ами, не!”. А Иво порка, рецитира стихове на английски и вика: “Вие какви сте издатели, че не ги знаете тези неща?”. Американците обясняват: “Е, и ние не всичко знаем… Ами вие откъде го знаете?”. А Иво се смее: “Как откъде – аз бях библиотекар в затвора – там има всичко!”. Те замръзнаха, а нашият журналист им обясни, че това е босът на мафията! А те: “О, и толкова интелигентен!”.

– Обичаше ли парите?
– На моите момчета сега аз често говоря, като цитирам Иво: “Каквато и да е далавера над 20 лв. – наша е!”. Той имаше много такива култови фрази! /смях/

Иво имаше една чанта – като докторска, кафява. Личеше си, че е стара, от свински бокс. В нея винаги имаше кинти, доста пари! Едно 30000-40000 марки. Той твърдеше, че е на банкера Буров чантата! Купил я за не знам колко пари… Вживяваше се малко в ролята на Робин Худ и обичаше да раздава пари. Даваше на циганчетата, които дишаха лепило на “Шератон”.

Поне в последните години той гледаше гаджетата, поркането, купоните и бизнеса. Но той можеше, докато пие питието с тебе, да върти и бизнес!

При убийството му изчезнаха много пари!

Той не държеше пари по банки, а кеш. След като ни прострелват, полиция отива във вилата на Иво, във всичките му офиси… Тези, които са правили обиските, са ги взели вероятно! Но тогава аз вече съм бил в кома. И от моя офис бяха изчезнали компютрите, много неща, без протокол, без нищо! От обкръжението на Иво също много хора присвоиха пари, които той им беше раздавал на честна дума, без договори.

Иво имаше едно лошо качество – че се мислеше за безсмъртен! Не му пукаше много какво ще се случи, ако умре.

– На семейството си не остави ли милиони, както се говори…?
– За никакви милиони не може да става въпрос! Галя и децата живеят един обикновен, нормален живот. Всички имат бизнес. Сашка Караманска стана добър детектив покрай мене, най-голямата се омъжи наскоро… Разкошни деца! Не е хубаво да ровим кокалите на Иво, най-вече заради Галя и децата, които са сред най-близките ми хора. Те нямат нищо общо нито с парите, нито с хотелите, които притежават на другите босове жените и децата!

– Да те върна сега малко към по-скорошни събития. Какво всъщност бяхте замислили срещу Къщата на “ВИП брадър” в Нови хан заради влизането вътре на Ангел Рашков? Чуха се страшни слухове!

– Ще разкрия за пръв път цялата истина!

Нека няма повече спекулации!

Ангел, синът на Кирил Рашков, влиза във “ВИП брадър”!!! Той какъв ВИП е – не знам! Но го титулуват и принц, а в историята на България принцове няма! Аз това не го гледам по телевизията! Късно вечерта ми се обади една мотористка от Пловдив – Ронина Ро. Вика: “Марио, ти видя ли какво става?!”. Това е в навечерието на 2 години от събитията в Катуница и в навечерието на пускането на Кирил Рашков от затвора! Абе, всичко, в един точен момент. И стана, каквото стана! Веднага направих една група във Фейсбук заедно с бившия китарист на “Епизод”, Радо, помагаше ми и Ронина. Събраха се доста хора. Решихме да предприемем действия, за да бъде принуден Ангел да излезе от Къщата на “ВИП брадър” веднага!

Но ми се обаждат от “ВИП брадър”, един глас малко гейски ми звучеше, и вика: “Господин Маринов, заповядайте на живо в предаването да кажете вашата позиция!”. Казвам му директно: “Аз няма да дойда там, защото, ако дойда, ще дойда направо с мотора в студиото! Ние днеска ще решаваме какво да правим с вас!”. Бях бесен тогава! Бях взел вече решение с момчетата, а ние като решим нещо, го правим! Няма да тръгна да се показвам по телевизията! Действията ги обмислихме една вечер. Дойдоха много хора и казаха: “Палиме моторите и отиваме в Нови хан!”. Решихме да отидем с моторите в 5 часа сутринта пред Къщата. Бях осигурил и една платформа от ВМРО с озвучаването. Голям стрес щеше да стане! Представяш ли си в 5 часа сутринта там да ревнат 140 мотора със свалени гърнета и със запалени фарове – направо щеше да бъде все едно … третата световна война! И така, докато гърнетата загреят много! Тогава спираме и групата на Драго, бившият китарист на “Епизод”, започва да свири рок и патриотични песни. Вътре беше и моят приятел Павел Чернев, предполагам, че щяхме да го активираме по някакъв начин. Нямаше как да ни попречат, дори и много полиция да беше дошла! Бяхме замислили, ако преградят, едни момчета с кросови мотори да минат през ливадите.

Вечерта щяхме да правим купон във Врачеш, там да спим, и на сутринта да влезем не откъм София, а от другата страна. Други пък щяха да влязат откъм София. Въобще, всичко бяхме нагласили в страшна тайна!

Но вечерта ми се обадиха от “ВИП брадър”, някакъв женски глас този път: “Господин Маринов, искам да ви съобщя, че Ангел Рашков напусна Къщата по собствено желание”. Това да стане точно преди да отидем там, явно, че беше изтекла информация! Може би се уплашиха, защото някъде бяха написали, че се готвим да отидем там с 1400 мотора, вместо 140! Представяш ли си – направо да падне сградата! /смях/

Сигурен съм, че това е била причината да реагират толкова бързо, защото са изтръпнали! Пък и вътрешни източници ми съобщиха, че някой ги е посъветвал да го изкарат. Ние се бяхме настроили срещу Нова телевизия, срещу продуцента Нико Тупарев. Но мен не ме плашеше нито Тупарев, нито никой! Това си беше мероприятие да се измие името на Кирил Рашков и на семейството му и да се види, че те не са

толкова големи айдуци, колкото хората си мислят!

Имам информация, че Рашкови са си платили на Нико Тупарев сериозна сума за това да вкарат Ангел!

На другия ден се събрахме с момчетата, стиснахме си ръцете за безкръвната победа. Факт е, че Ангел Рашков си излезе! Искахме телевизията да се извини, но тя не се извини! Защото с влизането му те нагнетиха етническо напрежение. Те го нагнетиха!

Някои написаха, че понеже не са ме поканили във “ВИП брадър”, а са поканили Ангел Рашков, затова съм скочил срещу тях! /смях/ Дори да ме поканят, аз никога не бих отишъл в такова предаване! Нямам нужда от това! Освен това аз имам договор и започвам да снимам филм по Тв 7, сериал, “Знакът на българина” – три сезона, в който ще играя Сянката, дясната ръка на един руски олигарх. Гледам лошо, разхождам се с едно дълго черно кожено манто и карам скъпи джипове! /смях/ Доколкото знам, ще убия някого – абе, второстепенна роля!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА