Как да направим маркетингов план за 2014г.

3
Добави коментар
stony
stony

Как се прави маркетингов план? Една от най-важните задачи за новата година е разработването на маркетингов план.

Как да направим маркетингов план за 2014г.

Дата: 07.12.2013

Tweet

 

Как се прави маркетингов план?

Има няколко етапа в подготовката и прилагането на маркетингов план:

1. Направете честна преценка за състоянието на бизнеса, за положението му на пазара. Наберете и изследвайте информация за тенденциите на самия пазар и за нагласите, навиците и предпочитанията на клиентите. Анализът е от изключителна важност за реалистичния поглед върху ситуацията, в която се намира вашия бизнес.

2. Поставете си конкретни, измерими, постижими и реалистични маркетингови цели. Те трябва да се базират на възможностите и ресурсите, които притежавате.

3. Маркетинг стратегията се изразява в това по какъв начин ще постигнете набелязаните цели. Тя обхваща всички елементи на маркетинг микса на фирмата: продуктите, цените, дистрибуцията, промоционалните дейности.

Маркетинговият план е съвкупност от конкретни стъпки, които трябва да се направят, за да се осъществи стратегията и да се постигнат целите. Без него целите и стратегията могат да останат само добри пожелания.

4. Направете план за действие с конкретни мероприятия, с конкретни срокове и отговарящи. Важно е да има персонална отговорност, която води до мотивация да бъдат изпълнени предвидените мероприятия.

5. Съставете бюджет на маркетинговите активности. Това са вашите инвестиции в подобряване на продуктите или услугите, които вашият бизнес предлага, или създаването на нови такива, в увеличаването на познаваемостта и ангажирането на клиентите с вашите брандове, в промотирането, в подобряването на дистрибуцията и други набелязани активности.

6. Периодично правете мониторинг и оценка на резултатите от маркетинговите активности, и ако се налага, адаптирайте плана според настъпилите промени.

Успешно планиране!

Мирослава Иванова

Маркетинг консултант,

Google