Националният рамков договор – заложник в спора между БЛС и НЗОК

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

/КРОСС/ Българският лекарски съюз ще изчака решенията от днешното заседание на Надзорния съвет на здравната каса и ако не се приемат исканията му, съсловната организация няма да подпише Националния рамков договор за 2014 г. Съюзът ще изтегли и представителите си от всички здравни органи в държавата, съобщи за „Труд“ председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Лекарите настояват около 1% от бюджета на НЗОК, или по-малко от 20 млн. лв., да отидат за повишаване цените на най-недооценените клинични пътеки и дейности като педиатричните, АГ, хирургичните и неврохирургичните.

„Това, което искаме, е нищо на фона на бюджет от 2,8 млрд. лв.“, посочи д-р Райчинов. Той подчерта, че в същото време скокът на разходите за лекарства е с над 20 на сто.

„Направо здравната каса на 2 януари догодина да преведе плануваните пари на доставчиците на медикаменти и на фармацевтичните компании и да се приключва. Явно властта иска да прави медицина без лекарите, щом не се интересува от мнението ни“, отсече Райчинов.

Той съобщи още, че до две седмици юристите на БЛС ще заведат дело срещу Надзора, който не се събра, за да дебатира рамковия договор със съсловната организация, което нарушавало закона.

От здравната каса коментираха, че дали исканията на БЛС ще бъдат приети, зависи от Надзорния съвет, а управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова не може да реши еднолично. Нейното мнение обаче е, че е по-добре догодина да се дадат повече средства за направления, отколкото да се повишават цените на дейностите. „А това е добре както за пациента, така и за касата“, увериха от НЗОК.

Ако болният получи бързи и ефективни грижи в извънболничната помощ, той няма нужда да се хоспитализира по два-три пъти за различните си заболявания, а там и лечението е по-скъпо.

Още в петък и от здравното министерство призоваха БЛС към диалог.

Съмнения за умишлени провали на преговорите за Национален рамков договор между лекарското съсловие и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) изрази тази сутрин в ефира на бТВ зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиан Йорданов. Той обясни, че на последните три заседания на Надзорния съвет на НЗОК присъстват едва трима от всички деветима членове.

„Оставаме с впечатлението, че това са умишлени провали – ако останат цените и обемите за миналата година, ще останат едни пари, които ще отидат за лекарства. Цените на лекарствата ще могат да се увеличават – нека всичко е за лекарства, а за лекарите и сестрите да няма нищо“, критикува д-р Йорданов.

По думите му, целта е да не бъде прието предложението на съсловната организация за индексация на дейностите и труда на медиците, която според изчисленията на БЛС ще струва по-малко от 1% от бюджета на НЗОК, който е 2,8 млрд. лв.

„Когато не е имало подписан договор между касата и системата, тогава е имало срив. Когато имаше, системата започна да се успокоява“, предупреди д-р Йорданов и даде пример с 2013 г., когато не беше подписан Национален рамков договор.

От съсловната организация имат предложения в полза на лекари, упражняващи „изчезващи“ професии като анестезиолози и патоанатоми. Например, всеки анестезиолог да получава допълнително по 50 лв. за всяка анестезия.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.