Интересни факти за Коледа

4
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Интересни факти за Коледа

Съществуват много интересни факти и легенди около Коледа, ето и някои от тях:

Първото изкуствено коледно дръвче в Германия е направено от боядисани пера на гъска.
Само в САЩ всяка година се изпращат повече от 3 милиона коледни картички.
Повечето от елените на Дядо Коледа имат мъжки имена. Всъщност вероятно елените, които дърпат шейната, не са мъжки, тъй като мъжките си сменят рогата около Коледа.
През 350 г. папа Юлиян I провъзгласил 25 Декември за официален празник, отбелязващ рождения ден на Христос.
Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.
Традиционните три цвята на Коледа са зелен, червен и златист. Зеленото е символ на живота и прераждането, червеното символизира кръвта на Христос, а златистото представлява светлината, богатството и царствеността.
Според анализираните facebook постове две седмици преди Коледа е времето, когато се разделят най-много двойки.
На Бъдни вечер боливийците празнуват Misa del Gallo, когато вечер изнасят петели, като символ на вярването, че петелът е първото животно, известило раждането на Христос.
Британците носят хартиени корони докато ядат коледната вечеря.
В Полша паяците и паяжините са често срещана украса за коледните дръвчета, тъй като според легендата паяк е изплел одеало за малкия Исус. Паяците в Полша са символ на просперитет и доброта.
Алабама е първият щат в САЩ, който официално е признал Коледа като празник през 1836 г., а Оклахома е последният – през 1907 г.
Древните хора считали имела за свещен, тъй като е вечнозелен и дава плодове през зимата. Древните келти, например, изрязвали растението със златни сърпове и не го оставяли да докосне земята. Вярвали, че има силата да лекува болести и да гони злите сили.
Вечнозелените растения символизират вечността и прераждането от древни времена. Езическият култ към зелени клонки и дървета еволюирал в християнизираното коледно дръвче.
Бъдникът е огромен дънер, който се изгаря на Бъдни вечер. Горящият бъдник и неговите овъглени останки символизират здраве, плодородие и късмет.
Родината на цветето “Коледна звезда” е Мексико. Култивирано е от ацтеките, които са наричали растението “цвете, което повяхва”. За ацтеките яркият червен цвят на цветето символизирал чистота, освен това го ползвали като лекарство да потушават треска.  Противно на вярванията, Коледната звезда не е отровна.
Съществуват около 21 000 ферми за коледни дръвчета в САЩ.
Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър (1483 г. – 1546 г.). Според легендата толкова бил удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си.
През 1962 г. е създадена първата пощенска марка в САЩ.
В Германия, Heiligabend, или Бъдни вечер, се счита за магическо време, когато човек с чисто сърце може да чуе как животните си говорят.
Богът на викингите Один е предшественик на модерния Дядо Коледа. Според митовете Один язди своя летящ кон, който има осем крака, и през зимата раздава подаръци и наказания, а децата пълнят чорапите и ботушите си с лакомства за коня.
Най-ранната позната украса за коледната елха са ябълките.
Според данните на UNICEF в света има около 2 милиарда деца на възраст под 18 години. Ако има средно по 2.5 деца на домакинство, Дядо Коледа ще трябва да направи около 800 милиона посещения на Бъдни вечер и да пропътува  около 350 милиона км.
Дядо Коледа има 2 адреса – Единбург и Северния полюс. Писма, адресирани до “Страната на играчките” или “Снежната страна” отиват в Единбург, но писма, адресирани до “Северния полюс”, трябва да бъдат изпратени там, защото наистина съществува такова място!
През 20-ти век във Великобритания е имало само 7 пъти “бяла Коледа”, т.е. е натрупал сняг. В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия е по-вероятно да има бяла Коледа от Англия.
Има стари вярвания, според които хлябът, изпечен на Бъдни вечер, не мухлясва.
Първите електрически лампички за украса са били използвани само 3 години, след като Томас Едисон прави първата публична демонстрация на електрическа светлина през 1879 г. Асистентът на Томас Едисон, Едуард Джонсън, идва с идеята за електрически лампи за коледни елхи през 1882. Неговите светлини са голям хит.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet