Психари за многократна употреба

10
Добави коментар
Time
Time

/Поглед.инфо/ На всеки нормален човек вече му е ясно, че види ли някъде намесени имена като Едвин Сугарев, Евгений Михайлов, Методи Андреев и техните клонинги, трябва да се оглежда за армията от зомбита на миналото, които изплуват от мъглата на времето с блеснал от шизофрения поглед и с нечист глад за нови медийни изяви, политически интриги и месианство от висша циклофренична степен. Доколкото успях да проследя, последно ГЕРБ бяха налучкали кода за тяхната лудост и ги бяха пуснали като полицейски отряд на мрака по телевизиите да съскат, че единствено и само Бойко Борисов в неговата величествена осанка е в състояние да освободи България последователно от червените боклуци, гнусните комунисти, агентите на Путин, третите братовчеди на Медведев, петата колона от любители на бедра на рускини и всякаква друга измет, която не вярва, че Нобеловия комитет вече 20 години по много комунистически начин подминава кандидатурата на Едвин Сугарев за Нобелова награда за литература.

Същата компания тези дни отново заяви някакво подобие на живот като пусна във Фейсбук огнен манифест за създаването на движение „22 септември“, което се обяви за възраждане на синята идея. В декларацията им има от всичко по ново – инженерите на прехода сега се отказват от него и доблестно го преписват на всички останали, а те в позата на непорочни ангели, направо преродени исусовци, застават пред хората и пак им сочат познатия мазен хоризонт, който десните ни чертаеха преди 23 години. Разбира се – понеже повечето от хората от „22 септември“ имат личен принос в демоничния характер на прехода, сега се оказва, че за това са виновни всички освен от тях, а пък те, о, божичко, търсели някакво ново възкресение на старите идеали, все едно тези идеали не се оказаха (погледнати отблизо) най-долни лъжи и елементарна полицейщина с либерален речник.

Честно – писнало ми е от ангелската поза, която някои хора са вписали трайно в обществените си характеристики. Особено от тези господа, които са си жива пета колона на ГЕРБ, пусната в много интересен момент да доразмъти и без това плачевното състояние на десницата у нас. Защото, нека да не се заблуждаваме – тези призиви за рестарт на синьото, плачливите крясъци за проваления преход, воят срещу всички, това са стари оръжия на фалиралата десница, която винаги иска властта с нещо средно между жалостиво хлипане и моралистична псувня.

И това нововъзникнало обединение на стари вампири всъщност е изключително тънък и интригантски удар срещу Реформаторския блок. Честно казано – почти не ми пука какво се случва в дясното пространство – то, освен че е скучно, е така задръстено с клишета, че човек обръгнал дори и на сюрреалистична поезия, няма да успее да се оправи със сатанинската символика, но все пак смятам, че човек е длъжен да предупреди, когато види, че ченгеджийницата на ГЕРБ се е задействала, този път като един от последните опити за някаква консолидация.

Простичко е. ГЕРБ е партия на властта, съществувала единствено за упражняването на власт и нейното ненаситно и разпасано консумиране. В момента, в който обаче тя започна да се разпада като високомерна поза на крайпътна проститутка, ГЕРБ се обърнаха към единствения електорат, за който знаят, че могат да приласкаят по всяко време – фанатичните антикомунисти, които така или иначе живеят в собствения си измислен свят и са готови да се прегърнат с всеки, който съска „червените боклуци прецакаха прехода“. Тук те си имат вярна дружинка за идеологическа диверсия – старият психарски обществен седесариат, който като неуправляем ракетен снаряд сновеше из политическото пространство в очакване да получи нови заповеди. Хей, в това движение е дори прословутата Доника Георгиева, която написа патетично любовно писмо на Борисов, с което със сълзи на очи го призова да оглави протестите. И какво се получи като краен резултат – агентурата на ГЕРБ ще възстановява синята идея. Мутрата от СИК ще възражда мечтите на сините българи? Йеее – това, дори и да исках, нямаше да успея да го сътворя като самостоятелен сюжет. Щяха да кажат, че гнусния червен боклук се опитва да психира десницата, ама това не е много нужно – тя си се самопсихира сама.

Но всъщност друга ми беше идеята. Покрай това сдружение на стари зомбита се замислих, че има една трайна черта на българския преход, която никой не описва. Честотата, с която очевадни медийни интриганти бродят из средствата за масова информация, за да могат да ментят като лъжепророци. Този шаманистки бяс на интригата, на лъжата, на системната подмяна е медийната отрова, която ни поднесоха в гръмокипящ бокал. Получи се така, че тези, които системно громяха старите ченгета, почнаха да се държат като ченгета на квадрат. А после се чудим защо българите предпочитат да възприемат политиката като конспирация, насочена срещу тях. Това е така, защото не остана политическа стойност, върху която някой да не се е упражнил с мазни ръце и сластен поглед. Тази перманентна психария на политическия ужас продължава вече цяла безкрайност и малко отгоре.

И този вирус най-накрая получи един добър приемник в лицето на политическа партия ГЕРБ. И каквото и да говорите – ГЕРБ никога не е била политическа партия, а механизъм за овладяване на политически пространства и унищожаване на нормалната политика. Точно заради това несменяемите психари на прехода се чувстват най-добре като гравитират край нея. Сделката е взаимноизгодна. Лудницата и лудите съвместно вървят през пространството и имитират някакъв нормален живот. Поредната подмяна. Поредна лъжа. Поредните зомбита, които искат да им бъде признато правото на живот, което са загубили след хилядите им измами.

Заради това се замислих и си казах, че преходът всъщност не е свършил. Преходът ще свърши едва тогава, когато сме убедени, че са измислили достатъчно силни антидепресанти, че старите психари на прехода поне един път, ама един-единствен път, откажат да правят старите си номера. Това е неясна, утопична и съвсем миниатюрна надежда, но пък в тези луди времена, дори и с малка надежда, е по-добре, отколкото без никаква…

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели