Потреблението на ток в Западна България се повиши с 5%

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Потреблението на ток в Западна България се повиши с 5%

11 Декември 2013 | 11:43

/КРОСС/ Ниските температури в началото на декември станаха причина за повишаване на потреблението на електроенергия в Западна България. Данните на ЧЕЗ показват, че за периода 02-08 декември средният товар на мрежата се е увеличил с 5,2% спрямо предходната седмица и е достигнал 1646 мегавата. Най-високо е било потреблението на 06 декември.

„Причина за нарастването на потреблението през студените дни е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България – около 40%. Това е значително над средното ниво за ЕС от 24%. Разумното използване на електроенергията е най-устойчивият начин за спестяване на електричество и за намаляване на месечните сметки“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

С цел да бъде в услуга на своите клиенти ЧЕЗ започна кампания за разумно и отговорно потребление на електроенергия. Съвместно с експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА компанията подготви 10 съвета, които могат да намалят сметката на домакинствата за ток с до 15%. В началото на декември стартира и онлайн играта „Академия Енергия“ за популяризиране на енергийната ефективност сред битовите клиенти.

Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и за контролиране на средната консумацията на основните електроуреди в домакинството е публикувана в подсекция „Енергийна ефективност“ на www.cez.bg. Клиентите имат достъп до калкулатор, който автоматично изчислява потреблението на всеки един от електроуредите в домакинството в зависимост от неговите параметри като мощност, клас енергийна ефективност, обем и др. Освен това подсекцията предлага и калкулатор за текущо проследяване на сметката за електроенергия.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.