Обама не само хихикал, но и палаво потупвал датската премиерка на погребението на Мандела

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Конфузното селфи на президента на САЩ Барак Обама с датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит и британския министър-председател Дейвид Камерън по време на траурната церемония за Нелсън Мандела бе най-обсъжданата тема днес. Тя измести дори историческото ръкостискане на американския държавен глава с кубинския президент Раул Кастро. Снимките на заливащите се от смях политици по време на тъжното събитие бяха публикувани в много западни медии. Според в. „Таймс“ на прощаването с първия чернокож президент на Южна Африка първият чернокож президент на САЩ не само се снимал със смартфона на русокосата Хеле Торнинг-Шмит, но „хихикал и палаво я потупвал по раменете“. Всички фотографии са запечатали как американската първа дама Мишел Обама седи до веселата компания с каменно лице.

Но Обама не е първият, който се заглежда по датската премиерака. През октомври 2011 г. почти цялата италианска преса публикува снимка на усмихнатия италиански премиер Силвио Берлускони, който се здрависва на среща на върха в ЕС с германската канцлерка Ангела Меркел и същевременно се взира в датската блондинка. 

„Кориере дела Сера“ разпространи на страницата си в интернет кратко видео, което показва сцената – от влизането на датската ръководителка в залата до здрависването й с усмихнатия Берлускони. След поздрава италианският премиер, известен със слабостта си към жените, се обръща, за да я погледа, докато тя се отдалечава. „Главата на Кавалера се обръща, погледът му се спира опасно върху красивата колежка, която се отдалечава“, писа тогава левият вестник „Република“

На гражданската панихида за Мандела Обама каза: „Нека потърсим източниците на огромната сила на духа му вътре в нас“. „Можеше да добави – в нашите селфита“, иронично коментира пък вчерашната случка журналистът от „Гардиън“ Джейсън Фейфър.

Фейфър е човекът, лансирал в мрежата Tumblr проект за „погребални селфита“. Според него общият кадър със смарфтон на Обама, Шмит и Камерън е „най-епичното погребално селфи на всички времена“.

Селфи бе думата на 2013 г. и означава снимка на самия себе си със смартфон.