3D динозаври в новата „Ледена епоха-3“

12
Добави коментар
malinita
malinita

С юли дойде и дългоочакваната премиера на третата част от анимацията „Ледена епоха“ (Ice Age), озаглавена „Зората на динозаврите“.

Галапремиерата у нас мина в неделя в столичното кино „Арена Запад“ с участието на актьорите, които озвучават лентата на български: Христо Мутафчиев, неузнаваем като фъфлещия ленивец Сид, Георги Стоянов, братята Деян и Дарин Ангелови, Георги Тодоров.

Сюжетът

Ленивецът Сид се забърква в неприятности, след като открива няколко яйца от динозавър. В същото време Мани и Ели очакват да се роди малкото им мамутче, а саблезъбият тигър Диего се чуди дали не става много мекушав, като се мотае около приятелите си.

На мисия за спасяването на нещастния Сид дружинката попада в мистериозен подземен свят, където се натъква отблизо на динозаври, бори се с разбесняла растителност и се среща с безмилостния едноок ловец на динозаври – невестулката Бък.

Катерицата Скрат пък продължава с опитите си да хване вечно изплъзващия й се жълъд… но междувременно среща любовта.

Крис Уедж е изпълнителен продуцент на филма, а режисьор е Карлос Салдана. Сценарият е на Майкъл Бърг и Питър Акерман.

Наградите

От 1 юли в кината „Арена“ в София, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Плевен започва и национална промоция, която ще донесе 3000 подаръци за запалените фенове, съобщиха разпространителите „Александра филмс“.

Зрителите, които гледат „Ледена епоха-3: Зората на динозаврите“ могат да регистрират билета си на сайта на кино Арена www.kinoarena.com и да спечелят компютърни игри „Ледена епоха 3“ и „Ледена епоха 2“, тениски и плакати с героите на филма, ученически раници, детски дрешки и шапки, пликове с шоколадови яйца.

Промоцията е валидна до 15 юли, сряда, а щастливците ще бъдат обявени на 20 юли, понеделник.

Кината „Синема сити“ също започват игра за зрителите. Подобно на вманиачения по жълъдите Скрат, всеки с билет за филма ще разполага с точно 15 секунди, за да изрови колкото може повече жълъди от снега.

Те ще му донесат „ледени“ подаръци: сладоледи ескимо Gold, менюта с чаши с фигурки от филма, „Кока-кола“, плакати и дори цели хладилни чанти, пълни със сладолед „Дарко“.

Наградите могат да се спечелят веднага на място след закупуване на билета в дните от 3 до 9 юли между 13 и 20 ч.

За целта на входа на кината в „Мол София“ и „Мол Пловдив“ зрителите ще посреща самият Скрат, който ще засича времето на играча в снежния басейн.

Други динозаври в киното

Предишният опит в анимацията бе „Динозавър“ на „Дисни“ с живописни пейзажи от Мадагаскар.

Класиката, разбира се, е майсторската трилогия „Джурасик парк“ на реж. Стивън Спилбърг, която екранизира романите „Юрски парк“ от Майкъл Крайтън.

Там праисторическите чудовища бяха генетично възстановени като експонати в увеселителен парк.

Първият филм печели три „Оскара“ заради революционните си специални ефекти. Вторият пък се нарича „Изгубеният свят“ – както приключенския роман от Артър Конан Дойл от 1912 г.

Най-смразяващи от всички видове обаче бяха не толкова хищните гиганти Т-Рекс и спинозавър, а интелигентната глутница на велоцирапторите.

В човешките роли гледахме Сам Нийл, Джеф Голдблум, Лора Дърн, Уилям Мейси и режисьора Ричард Атънбъроу.

Спилбърг бе продуцент и на анимационната поредица „Земята преди време“ (The Land Before Time), започнала в края на 80-те.

Динозаври има дори на острова на Кинг Конг. Класика в научнопопулярния жанр пък е поредицата на Би Би Си „По стъпките на динозаврите“ (Walking With Dinosaurs) от 1999 г., издавана на DVD и у нас.

От сериалите се откроява „Динотопия“ по едноименната поредица илюстровани книги (Dinotopia.com). Там играе героят на „Бягство от затвора“ Уентуърт Милър, който в един от кадрите дори язди динозавър.