​10 факта за ядките

1
Добави коментар
biomall
biomall

Не всички знаят, че ядките влизат в челните продукти-антидепресанти. Днес ще ви разкажем за уникалните свойства на ядките. За това, как с тяхна помощ не само да запазим, но и да подобрим своето здраве.

Лешникът бил известен още в древни времена. Нашите предци правели от него амулети против нечисти сили и природни катаклизми. Този вид ядки съдържа голямо количество витамин А и Е. Подобрява дейността на главния мозък. Най-добре да се употребява в суров вид. 
В рецептите на индийската и азиатската кухня често присъства кaшуто. Използват го за приготвяне на предястия и ястия, закуски, сосове, десерти. Притежва свойствата да укрепва имунитета, да подобрява сърдечната дейност и даже да успокоява зъбобол. Само двадесет ядки кашу на ден и вашият организъм ще получи дневната си норма от желязо. Преди употреба е добре ядките да бъдат изпечени, защото в суров вид са безвкусни. Желязото е основен минерал и важен компонент на протеини, участващи в преноса на кислород и метаболизма. Други важни дейности, изискващи желязо включват детоксикация на черния дроб, метаболизмът на мастни киселини, както и синтеза на карнитин и на невротрансмитерите серотонин и допамин. Опитайте нашият прoдукт Желязо (Iron) 18 мг/90 капсули | Biovea

Шам-фъстъкът често го наричат «усмихващи се ядки». Но, въпреки нискокалоричността и богатият им минерален и витаминен състав, да се увличаме по тях не си струва. Дневната норма за възрастен човек е само петнадесет ядки. Помагат при лечение на болести на храносмилателния тракт, дихателните пътища, малокръвие и жълтеница, при токсикоза при бременни, повишават репродуктивната способност на мъжа.

 

На хората склонни към сърдечни заболявания лекарите настоятелно препоръчват да изяждат не по-малко от 60 грама бадеми на седмица. Бадемът е богат на фосфор, калий и желязо. Често се използва в приготвянето на десерти. В Испания се смятат за елитни ядки. При покупката избирайте големи ядки без повреди. Най-важните функции на калция в човешкия организъм са свързани с изграждането на здрави кости и зъби. Той е много важен зa редица процеси като например кръвосъсирването и провеждането на нервни импулси, както и мускулните съкращения. Млечните продукти съдържат калций, но тъй като качеството им е много занижено и рядко консумираме истинско мляко, можем да си набавим необходимото ни количество с Калций 600 мг 75 капсули | 21st Century Healthcare
В Кавказ орехът се почита като свещенно дърво. Там може да срещнете дървета на възраст повече от четири века. Плодовете съдържат голямо количество незаменими аминокиселини, дъбилни вещества и ценни минерали. Помогат при физическо изтощение, малокръви, болести на нервната система, сърцето и стомаха. Редовното приемане защитава мъжете от полова слабост. 5-HTP 50мг 90 капсули Now foods подобрява работата на сърдечно-съдовата система, лекува зависимости, премахва главоболието. Също така подобрява издръжливостта при стрес и подобрява сексуалните функции
За полезните свойства на кедровите ядки е писал още средновековният лекар и учен Авицена. Съвременната наука само потвърдила изводите на учения. Ядките се отличават с голямо съдържание на витамини, макро- и микроелементи при ниско съдържание на фибри. Особенно са полезни за децата и старите хора. Хората, които са склонни към напълняване трябва да ограничат употребата на кедрови ядки.

За най-вкусната ядка с право се смята бразилският орех. Използват го като закуска, при приготвянето на салати и десерти. Само две ядки на ден и вашият организъм ще получи дневната си норма селен. Чийто недостатък може да доведе до преждевременно състаряване. Освен това ядките ще ви подарят заряд от бодрост и енергия, красива, чиста кожа и ще намали риска от  сърдечни и онкологични заболявания. Селенът е жизненонеобходим минерал, който функционира като ключова съставка на много важния за антиоксидацията ензим – глутатион пероксидаза. Този антиоксидантен ензим, заедно с други ензими и витамини, участва в защитата на организма ни от вредното влияние на свободните радикали.Подсилва и поддържа имунната система и подобрява състоянието на кръвоносната система, забавя процесите на стареене и подобрява плодовитостта и не на последно място Селен 100 мкг 100/250 таблетки | Now Foods поддържа сърдечното здраве.
Най-големата ядка на Земята – кокосовият орех. Теглото на един орех може да достигне до четири килограма. Освен прекрасен вкус и аромат, кокосовите орехите съдържат голямо количество витамини от група Б, макро- и микроелементи. Благотворно влияят на имунитета, зрението, храносмилателната система, работата на щитовидната жлеза. Кокосовото мляко има подмладяващ ефект. Витамин Б Комплекс Натурален с витамин Ц 100 капсули | 21st Century представлява пълна гама от важните за организма Б-витамини. Недостигът на витамини от групата Б нарушава витаминния баланс и може да настъпи авитаминоза. Витамините от групата Б са необходими за нормалното функциониране на целия организъм.

Фъстъци. В света наброяват около 70 вида. Фъстъците са прекрасни антиоксиданти. Подобряват зрението, слуха и паметта. Използва се не само като хранителен продукт, но и като суровина в химическата промишленост за приготвянето на пластмаси, синтетически нишки и лепило. Вземете си Червена Боровинка Мощен Концентрат 100 капсули | Now Foods. Червената боровинка е изключително полезен плод. Много е богата на най-различни антиоксиданти, витамини и пектин, както и на полифеноли и биофлавоноида кверцетин.

Любимо лакомство на много французи и италианци – кестени. Във Франция даже има празник – ден на Кестена. На този ден по цялата страна витае ароматният мирис на печени кестени, който идва от мангали, сложени направо на улицата. Във всички кафенета може да се поръчат вкусни блюда с добавени кестени. Това могат да бъдат супи, суфлета, салати, печива и вкусни десерти. Съдържа голямо количество фибри, витамин С и В. Диетолозите настоятелно съветват вегетарианците да включват кестени в своето хранене. Ние от БиоМол можем да ви предложим два продукта, чиито състав са само фибри и витамини: 
Псилиум фибри Капсули 500 мг 200/500 броя | Now Foods. Фибрите са много важна част от храната, защото те осигуряват по-лесното преминаване на приетите продукти през храносмилателния тракт. Премахват запек и понижават риска от стомашни оплаквания, лекуват лениви черва и подобряват храносмилането
Индийски живовляк (Псилиум) на прах 340 гр | Now Foods. Най-ценната съставка, която е открита в растението, са водно разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума. Индийският живовляк е богат на разтворими и неразтворими фибри. В хранителният ни режим фибрите са ценна съставка, тъй като помагат за добро функциониране на червата (лекуват констипация), прочистват организма от токсините, намаляват лошия холестерол и помага и при хемороиди.