Ешинантус / Aeschynanthus lobbianus

16
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Ешинантус / Aeschynanthus lobbianus

Родината на ешинантуса е о-в Ява. То е вечнозелено цъфтящо стайно растение с красиви яркочервени, или жълто-оранжеви цветове, които са в приятен контраст с тъмнозелените, с правилна форма гладки и месести листа. В стайни условия ешинантусът се отглежда трудно. Необходимо му е светло или полусенчесто място, много топлина и влага, за да цъфти обилно. На височина достига до около 60 см.

Цъфтеж: през юни-юли, с яркочервени или жълто-оранжеви цветове.

Светлина: добре осветено място, през лятото – непряка слънчева светлина.

Температура: през зимата 13-15 °C, през лятото 15-24 °C. След февруари е добре да се постави на по-хладно, при 12-14°С, докато започне да цъфти.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: през зимата почвата се поддържа влажна без да поггизва, през лятото се полива обилно и се дренира добре. Използвайте мека вода за поливане и оросяване на листата, за да не се получават грозни петна по листата.

Почвена смес: торфена.

Торене: веднъж месечно, от май до септември.

Размножаване: през май-юни, чрез резници с дължина около 6 cм, които се прихващат лесно във вода и се засаждат в смес от равни части торфена и песъчлива почва при температура 21-24 °C. Разсажда се на три години през пролетта, когато саксията стане малка.

Нашият съвет: орязването на връхчетата стимулира израстването на странични клонки. През лятото може да се изнесе на слънчеви балкони и тераси, където закачените саксии са много красиви с висящите и отрупани с цветове стъбла.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet