Бъдете непроследими!

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

You are being watched! Не, това не е поредният епизод на Person of Interest и в текста по-долу няма да си говорим за теории на конспирацията, мистериозни правителствени машини с изкуствен интелект и неумиращата тема за това, следи ли ни Националната агенция за сигурност на САЩ или не.

В него ще стане дума за един по-тривиален, дори бихме го нарекли напълно легален метод за следене на вашата активност в уеб, от който обаче, сигурни сме, всеки от нас на драго сърце би се отървал, ако можеше. А начините за това далеч не са толкова недостъпни, сложни или скъпи, колкото може би предполагате. Всъщност три от най-добрите сред тях са напълно безплатни и представляват добавки за любимия ви браузър, които ще забранят на „вечните” виновници, следящи изкъсо вашата интернет активност, Google, Facebook и Twitter да го правят – веднъж завинаги!

Тази страхотна добавка поддържа всички популярни съвременни браузъри без Internet Explorer. Тя е напълно безплатна, с отворен код и когато посетите страницата й, автоматично разпознава дали използвате Chrome, Firefox, Safari или Opera. След това можете да я инсталирате буквално с няколко клика на мишката. Освен че блокира внушителен брой сайтове за следене (общо над 2000), Disconnect също така твърди, че повишава скоростта на интернет сърфирането, тъй като използва с около 17 процента по-малко пропускателна способност на вашата връзка. Доколко това е вярно, разбира се, трудно може да се проследи, но дори и да не изпълнява това свое обещание, Disconnect пак е изключително полезен инструмент, с който можете да останете напълно скрити за огромен брой сайтове за проследяване. Ако ви интересува кои точно са те, добавката предлага изключително добре подреден, прегледен списък, в който всички те са подредени по категории: Рекламни, Аналитични, Социални и други.

 

По подразбиране Disconnect блокира всякакви опити за проследяване освен тези, които са пряко свързани със съдържанието на страницата, но ако си поиграете малко с настройките на добавката, можете да постигнете много по-фино ниво на контрол съобразно вашите лични предпочитания. Disconnect дори разполага с изключително интелигентен инструмент за стряскащо точна визуализация на това, по какъв начин точно се следи всяка ваша стъпка онлайн и кои точно опити за това спира добавката. Единственото, което може още да се желае по отношение на Disconnect, е малко по-подробна документация и обяснение за част от функциите и настройките на add on-а, които биха помогнали на по-малко запознатите с материята потребители да преценят кои заявки е добре да блокират и кои не.