Идеи за дома: декорация в индийски стил

9
Добави коментар
norata3
norata3

01 Юли, 2009 г. – 12:37, Коментари – 2

За да бъде успешна една декорация в съответния стил, винаги трябва да се разгледа първо традиционният му вариант. Няма значение дали става въпрос за стил, съответстващ на дадена епоха или такъв, взаимстван от далечна страна – това правило важи с пълна сила и в двата случая.

 

Когато говорим за индийския стил, веднага си представяме една изключително пъстра картина – искряща от живот и екзотична. Интериори, пълни с предмети на изкуството, пъстроцветни щампи, възглавнички, свещи и цветчета. Красиви жени, облечени в сари, с много накити и татуирани с индийска къна.

 

Всъщност индийският традиционен интериор може да бъде много изчистен и семпъл и както сами ще се убедите, най-интригуващия вариант е този, който е комбинация между двата вида декор. За да се получи съвременен индийски интериор, който се характеризира с лекота и изтънченост, би трябвало да се търси точно този стил.

 

Няколко лесни за следване съвета ще Ви помогнат да пресъздадете индийския стил в своя дом:

 

Стените:

1. Ярки и екзотични цветове са идеални за интериор в индийски стил.

2. Цветовете от топлата гама са най-подходящи за постигане на търсения ефект – използвайте пурпур, червено и оранжево.

3. Ако търсите малък цветови акцент, с който да раздвижите интериора, пробвайте златно, тъмно зелено или синьо.

4. Ако ярките цветове не Ви допадат, тогава използвайте някой светъл и топъл цвят за основа (пясъчно жълто, бежово) и тъмно червено или оранжево за акцент.

5. Шарките и щампите са много характерни за индийския стил. Можете да изберете декорация с тапети в геометрични или флорални мотиви, но най-известния индийски мотив разбира се е кашмиреният (paisley).

 

Подът:

1. Той трябва да бъде от тъмно дърво или в краен случай – светли керамични плочки.

2. За да придобие уютен вид интериорът е достатъчно да добавите красив, тъкан килим в ярки цветове и индийски мотиви.

Мебелите:

1. Изберете мебели в тъмно дърво, с ориенталска дърворезба.

2. Индийските мебели са по-скоро спартански като вид и функционалност, така че ако търсите по-шикозно излъчване, просто наблегнете на някакви мебели с по-износен вид.

3. Интериорът, който е типичен за Индия, изглежда непретенциозен и неофициален. Ще го постигнете с много възглавнички, разхвърляни по диваните и по пода.

 

Текстил:

1. Внимателното използване на текстила е много важна част от постигането на индийски интериор. Най-разпространени са характерните завеси, килими, тапети и покривала за дивани и легла – насочете се към тях.

2. Ако можете да намерите, използвайте автентично индийско сари (традиционна женска дреха) за покривало, резултатът ще бъде зашеметяващ. Ако все пак не успеете да се снабдите, върши работа и текстил, щампован в съответните мотиви.

3. Батикът е също подходящ за този тип източен интериор, като добрата новина е, че можете да си го направите и сами.

 

Аксесоари:

1. Аксесоарите са може би най-важният инструмент, който е нужен за постигане на интериор в индийски стил – подберете ги внимателно.

2. Дървени фигурки на Буда и индийски слонове (задължително седящи), метални съдове, пълни с цветчета и традиционни свещници са сред нещата, които не бива да се пропускат.

3. Огледайте се за аксесоари направени от малки парченца огледало – те са типични за индийския традиционен стил.

 

Последният съвет, който можем да Ви дадем е да не прекалявате с количеството елементи, които добавяте в интериора. Много често, когато се декорира в индийски стил се преминава границата и се навлиза в кича. Ако искате да го избегнете, внимавайте с цветовете и с избора на аксесоари.

 

/Автор: Клементина Манчева/