Варадеро – сърцето на Куба (Varadero)

44
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Варадеро е известен курорт в провинция Мантасас и е един от най-големите в целия Карибски басейн. Сърцето на слънчева Куба, както още го наричат, се намира на полуостров Икакос, само на 140 км източно от столицата Хавана.

 

Курорта разполага с повече от 20 км плажна ивица и е идеялно място за една екзотична почивка. Впечатляващата комбинация от слънце, бели пясъчни плажове, кристално чиста вода и голям избор от дневни и нощни забавления привлича стотици хиляди туристи годишно. Първите гости са посетили туристическото градче още през далечната 1870 година, но едва в началото на 20 век, след като американския милионер Дюпон построява имението си на полуострова, славата на Варадеро главоломно нараства. Много известни скандални личности са отсядали и живели в селището, един от които е легендарния Ал Капоне. След Кубинската революжия плажовете стават обществени и са отворени за всички, а частните имения са национализирани.

 

Въпреки динамичното си развитие, градчето е съхранило целостта и девствената красота на крайбрежието. Хотелите, бунгалата, вилите и частните къщи, разположени по цялата плажна ивица и във вътрешността, просто допълват природните дадености на Варадеро. Разнообразните ресторанти, барове, магазини и търговски центрове допринасят за доброто изкарване на всеки турист. Архитекрурата на полуострова е в различни стилове, но все пак преобладава типичния за региона карибски. Близо 30% от територията на Икакос е защитена и попада в границите на екологичния резерват Varahicacos и парка Jasone. Тук могат да се видят много редки видове растения и кактуси, както и екземпляри на повече от 500 години.

 

Районът на Варадеро е  истински рай за гмуркачите. Кристално чистите води осигуряват отлични възможности за плуване, водоласни приключения, риболов, сърфинг, водни ски и още много водни занимания. Три международни дайвинг центъра и множесво местни предлагат пъло оборудване, инструктори и специални места за гмуркане. Други морски атракции са плаване с ветроходни лодки, катамарани и пиратски галеони, изследване на подводния свят с батискаф и плуване с делфини.

 

Варадеро не е само морски приключения. Гостите на градчето ще могат да се усетят и културната му страна. Художествени галерии, музеи, библиотека и кино внасят разнообразие в престоя на туристите. Тук се намира и единствената по рода си издателска къща Вихия, която ръчно изработва книгите си. Варадеро е място, където артистичната атмосфера, културата и изяществото се обединяват в пълна хармония с лежерната почивка на плажа.

 

Като пълно отражение на характера и светоусещането на местните хора във Варадеро изобилсват клубовете за танци и дискотеки. Кубинска музика и салса се носят из улиците на градчето и ви пренасят в един друг свят. Вечерта най предпочитаните заведения са La Patana Night Club, Cueva del Pirata, Santiago Night Club, Palacio de la Rumba Disco, La Movida Disco, La Bamba Disco.