Как да сгъстим супа – Edna.bg

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Точната консистенция

Снимка:
Thinkstock

Ако сте направили рядка супа, предлагаме ви няколко начина да я сгъстите:

* Можете да ѝ направите застройка – супата хем ще се сгъсти, хем ще стане по-вкусна. За целта използвайте яйце и малко лимонов сок – около 2-3 капки. Добавяте малко от супата в купичката с яйцето и сока от лимон и непрекъснато разбърквате. След това изсипвате получената смес в тенджерата със супата.

* Застройка се прави и с помощта на кисело мляко (може и прясно) и яйце, а някои готвачи слагат лъжица брашно, с което супата ще стане още по-гъста.

* Съществува и вариант да използвате само жълтъка на яйцето, който всъщност е професионален прийом за застройване на супи. Ако искате т.нар. „варена застройка“, разбийте млякото, яйцето, малко брашно в подходящ съд, сложете няколко черпака от супата и поставете съда на котлона. Бъркайте непрекъснато и след като се сгъсти, добавете застройката към супата на тънка струя.

* Някои пък използват 1-2 с.л. нишесте и го размиват в малко студена вода, а после го изсипват към все още къкрещата супа. Можете да го замените и с брашно. Внимавайте само да не стане на бучки, затова постоянно разбърквайте супата.

* Лесен начин за сгъстяване е като добавите размита в малко вода суха супа – не повече от 3 супени лъжици. След това я изсипвате в тенджерата. Имайте предвид, че инстантните супи са доста солени.

* Също така можете заедно с нарязаните зеленчуци за супата да сложите картоф и морков. Когато се сварят, ги изваждате и пасирате, а после ги връщате обратно в супата.