Жен – Шен

7
Добави коментар
maritime
maritime

Растението на вечната младост

Жен – шенът произхожда от Североизточен Китай, Северна Корея и Далечния Изток (Тибет, Сибир). Той е многогодишно растение (коренът), а надземната част е едногодишна.

Това чудно растение пази в себе си цялата сила на „небесния огън“, гласи едно от многото предания за знаменития жен- шен,  познат на китайската народна медицина отпреди 5000 години. Лечебно действие притежават корените (наричат ги „корен-човек” заради формата му). Използват се след 5-годишна възраст. Изваждат се през юни, преди цъфтежа или след цъфтежа в момент на зреене на плодовете – след втората половина на август. Лечебното действие на вълшебните коренчета на жен-шена върху човешкия организъм се изразява в стимулиране и регулиране на мозъчната  дейност. Препаратите от него действат стимулиращо и тонизиращо при преумора, намалена трудоспособност, нарушение в сърдечносъдовата система,  хипотония на половите жлези, нерви, психически и други заболявания. Жен-шенът може да се отглежда и у нас. Внесен е през 1953 година. Той е силно студоустойчиво, светло любиво растение. Не понася пряко слънчево греене, както и плътно засенчване. През лятото изисква висока температура и голяма влажност на въздуха. Предпочита плодородни и не понася тежките кисели почви.

 

Характеризира се с бавен растеж и развитие. Размножава се чрез семена, които обикновено поникват за 1-2 години. За да се ускори процесът, предварително стратифицирайте семената (смесват се с навлажнен пясък и съдът се закопава в почвата на дълбочина 60 см, където престоява през есента и зимата). Семената се засяват през април на редове 10 см и 3-5 см между растенията. Покриват се с 3-4 см прегорял оборски тор. Едногодишните растения се засаждат на постоянно място (30-40 см между редовете и 15-20 см между растенията), предварително много добре подготвено и наторено. Засенчването през летните горещини е задължително. Полагат се постоянни грижи – разрохкване, опазване от болести и неприятели. Растежът през първите 1-2 години е много бавен. През първата година се образува само един лист, през втората – два листа, а семената – през четвъртата година от засаждането. Многогодишните корени са дълги от 12 до 23 см, с диаметър от 3 до 5 см и тегло от 30 до 200 грама.