Най-интересните коледни базари в Европа

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Всяко пътуване през декември включва освен вълнение, проучване на забележителности и търсене на ресторантчета с местна кухня, също така и среща с местните коледни традиции.

Ако преди столетия първите коледни базари са се появили в Централна и Северна Европа, то днес празнични павилиончета има почти навсякъде. Ето кои са най-интересните коледни базари, които можете да обиколите този сезон на европейска територия.

Дрезден – най-старият Според стриктно водената от германците статистика, през 2013 г. ще се проведе точно 579-ия коледен базар в град Дрезден. Базарът е най-старият в Германия и в цяла Европа. Тук се намира и най-високата коледна пирамида, която всъщност представлява въртележка с височина 14 м.

Можете да посетите коледна пекарна, пощенската станция на Дядо Коледа, да опитате ароматно греяно вино и джинджифилови курабийки.

Шанз-Елизе, Париж Какво по-хубаво може да се случи на този широк централен парижки булевард, освен да бъде изпълнен с малки дървени къщички и коледно настроение!

Paris Tourist Office – Photographer : Amélie Dupont Париж

Коледният базар на Шанз-Елизе се открива всяка година в средата на ноември и продължава няколко дни след Нова година. Къщичките са над 100 и на тях можете да откриете ръчно изработени предмети, сувенири, коледни украшения и кулинарни изкушения от цяла Франция. Всеки ден на коледния базар има и безплатни шоу програми, а самият Дядо Коледа лично посещава събитието.

Страсбург – най-големият Страсбург малко нескромно нарича себе си Столицата на Коледа. Повечето хора свързват града с част от институциите на Европейския съюз, но ако сте любители на зимните празници, непременно поне веднъж се разходете из най-големия в Европа.

Aurélie COTTIERСтрасбург

На официалната страница на събитието пише, че той е и най-старият, но за година на първото му провеждане се посочва 1570 – повече от век след началото на дрезденския.

Шопинг частта на базара е допълнена с невероятни акапела коледни концерти, както и различни фестивали, посветени на изкуствата. Тази година е от 29 ноември до 31 декември.

БарселонаСъздаденият през 1786 г. коледен базар днес ви посреща с над 300 къщички и сергийки, на които се продават коледни украшения, елхи и ръчно изработени подаръци.

Kathryn Greenhill Барселона

Един от най-странните сувенири, които можете да си купите тук, са т.нар. „каганер“ и „кага тио“ – фигурки със свалени гащи, които ходят по голяма нужда. Не е съвсем ясно откъде се е появила тази каталунска традиция, но със сигурност е нещо различно от повечето коледни базари, които ще посетите.

Зимна приказка в Копенхаген Като много градове в Европа Копенхаген е целият в коледни лампички и украшения. Но, за разлика от повечето градове в Европа, тук атмосферата е много по-малко комерсиална и много повече автентично коледна. 

Wonderful CopenhagenКопенхаген

От средата на ноември популярният копенхагенски парк Тиволи се превръща в истинско коледно село. Има си коледен базар, въртележки, грог…

Виенска класическа зима Зимата и коледното време са най-истински виенските неща, които изникват в съзнанието на повечето посетители на австрийската столица. Коледните базари тук са разположени на няколко места в града след средата на ноември.

Зимата във Виена по традиция е толкова смразяваща, че човек може да планира маршрута си от базар на базар с кратки спирки за идващото от германските традиции греяно вино с плодове и подправки. Едно от най-впечатляващите места с базар е дворецът Шьонбрун.  

За още полезна информация станете част от Jenite.bg във фейсбук!