Кале и лечение на заболявания

14
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Калето познато у нас като къдраво зеле е растение от вида Brassica oleracea, към който принадлежат карфиола, обикновеното зеле, броколите, брюкселското зеле и др. То е изключително популярен зеленчук по целия свят като има разновидности в сортовете. 

Най-много калето се използва в сурово състояние на салати. В Европа, Русия, САЩ, Китай, Тайван, Централна и Югоизточна Африка се използва и за готвене. В Япония кале е популярна хранителна добавка.

Растението добре понася ниските зимни температури, това го прави подходящо за свежа храна през зимата, когато пресните зеленчуци са най-вече от парници. То понася много добре замръзването и след това вкусът му става даже по-сладък и по-ароматен. Смята се, че то е по-близо до дивото зеле, отколкото до култивираните му форми.

Калето е с особено богато съдържание на витамини и минерали, което го прави едно от най-полезните храни за човека. Съдържа каротеноиди, вкл. бета-каротин, лутеин и др. Също така съдържа зеаксантин, витамин К, витамин С, витамин А, калций, калий, желязо, манган, мед, фосфор и др. 

Когато суровото растение се нарани (рязане, смачкване, дъвчене), то образува сулфорафан. То е вещество с високи противоракови и антибактериални свойства. 

Готвенето на пара или пърженето слабо намаляват съдържанието на полезното вещество в растението, но при варене, значително се намалява нивото. Къдравото зеле също така е източник на Индол-3-карбинол, който стимулира възстановяването на ДНК в клетките и според проучванията при лабораторни животни и култивирани клетки има противораков ефект, антиоксидантен и антиатерогенен ефект (възпрепятства развитието на атеросклероза). 

Важно за кале е, че витамините и минералите, директно се абсорбират от организма. Това е особено важно по отношение усвояването на калция.

Кале за диета и лечение на заболявания

250 г кале съдържа приблизително 36 калории, 5 грама фибри и 15% от дневната нужда от калций и витамин В6 (пиридоксин), 40 % от магнезия, 180 % от витамин А, 200 % от витамин С, и 1020 % от витамин К. 

Това съдържание го прави идеaлно за всякакъв тип диети за отслабване. Къдравото зеле подобрява обмяната на веществата и е полезно да се включи в хранителния режим против затлъстяване.

С високото си съдържание на калций, това е препоръчителна храна за възрастни хора, при които има повишен риск от чупливост на костите, както и за жените по време на менопаузата. Също така е полезно и за тези, които имат остеопороза или други болести с намалено съдържание на калций.

Много от проучванията показват, че решението на остеопорозата всъщност е в растителната храна – бадеми, соя, зърнени и бобови растения, зеленолистни зеленчуци, в това число и къдравото зеле.

Калцият в тези растения, както и както и физическите упражнения три или повече пъти седмично, възпрепятстват развитието на тази болест. 

Млякото и млечните продукти не са надежден източник на калций, тъй като животинските протеини в тях всъщност насърчават загубата на калций. Според научните изследвания, ако си набавяте този ценен минерал чрез животински продукти, ще загубите до 50% от приетия. Докато калцият от растението кале ще се абсорбира и запази в организъма.

Важно е да се знае!

Като всеки друг листен зеленчук и къдравото зеле има склонност да натрупва нитрати в листата си.

Когато са гледани в оранжерии или парници, този риск се повишава. Така, че преди да купите полезния зеленчук се убедете в добрите условия за произхода му. Добре е да внимават и тези, които имат повишена киселинност на стомашно-чревния тракт.

При миене е добре да го накисвате в купа с малко оцет или сода за 10-15 минути и след това да го измиете добре за максимално елиминиране на нитратите.