Почина бащата на „Мистерията на българските гласове“

1
Добави коментар
dobrich24
dobrich24

На 88-годишна възраст почина откривателят на „Мистерията на българските гласове“ Марсел Селие. Швейцарският етнолог е издъхнал в болница край град Веве, Западна Швейцария на 12 декември. Селие е започнал да се интересува от българския фолклор още през 1952 г. и се влюбва в уникалните гласове от първото им слушане. Тогава решава, че трябва да ги популяризира по целия свят и влага цялата си енергия да направи родното изкуство достъпно за няколко поколения по различни краища на Земята.

В средата на 70-те години привлича вниманието на света. Всички искат да узнаят каква е „мистерията на българските гласове“. Селие е не само издател и продуцент на ансамбъла, но се превръща и в негов родител. Нещо повече. Той прави и звукозаписната компания Disques Cellier специално за работата и бъдещите проекти на неподражаемите български вокали.

Швейцария го познава и като глас от предаванията по радиото за източноевропейска музика. Има информация, че е открил и румънския флейтист Георге Замфир. Той е човекът, който стои зад световната слава на хита на Стефка Съботинова „Притури се планината“. Издавал е няколко албума на „Мистерията на българските гласове“. Селекцията, която пуска на пазара през 1990 г. Печели американската награда за музикално творчество Грами.

 

Снимка: i.frognews.bg